Herkese merhaba! Bugün, sizlere nefis bir hamburger tarifim var. Birlikte, Faire Room’un en meşhur burgeri olan FatBoy burgeri yapacağız.
Aktif karbonlu, siyah bir hamburger ekmeğinin arasında servis edilen Fatboy burger’in ekmeği, bildiğiniz ekmeklerden daha sağlıklı bir alternatiftir.
Fatboy burger için; önce pratik bir ekmek hamuru hazırlıyoruz. Ekmekler fırında pişerken, biz de nefis bir soğanlı barbekü sos hazırlıyoruz. Daha sonra ekmeği hem köfteyle, hem sosla hem de cheddar peyniri ile buluşturuyoruz ve bittiğinde, hem görüntüsü hem de lezzeti ile muhteşem bir hamburger ile karşılaşıyoruz.
Denediğinize asla pişman olmayacağınız bir lezzet arıyorsanız, Fatboy burger tarifini deneyebilirsiniz. Hazırsanız, ihtiyacınız olan malzemelere göz atarak başlayalım…
Kaç Kişilik: 3 kişilik
Hazırlık Süresi:10 dakika
Pişirme Süresi: 10 dakika
Malzemeler
Ekmek için:
500 gr Un
12,5 gr Tuz
300 ml Karbonlu Su
25 gr Seker
20 gr Maya
50 ml Zeytinyağı
Köfte için:
600 gr Dana Kaburga Kıyma (tek çekim)
Tuz & Karabiber
Sos için:
2 yemek kaşığı Tereyağı
2 Kırmızı Soğan
2 yemek kaşığı Soya Sos
1 yemek kaşığı Sriracha Sos
1 tatlı kaşığı Paprika
1 yemek kaşığı Worchestireshire Sos
50 ml Kırmızı Şarap
Püf Noktaları
Kıymayı kaburga kıymadan tek çekim yaptırırsanız, daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Hamburger köftesini hazırladıktan sonra 1 gün buzdolabında bekletirseniz, köfte daha lezzetli olacaktır.
Nasıl Yapılır?
3 yemek kaşığı yenilebilir aktif karbonu 500 ml suya koyun ve 90 derecede kaynatıp altını kapatın ve 1 gün boyunca bekletin.
Maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve unu ayaklı mikserin içerisine alın ve ardından aktif karbon karışımını da içerisine ilave edin.
Ardından mikseri çalıştırın ve güzel bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamuru bir kaseye alın ve üzerini bir streç film ile örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
Hamurdan ortalama 10 adet beze çıkarın(100-110 gr) ve tepsinin üzerine dizip üzerini örtün ve 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Kırmızı soğanı ince kıyım doğrayın.
Bir sos tavasında tereyağını eritin ve doğranmış soğanları tavaya alıp soteleyin.
Soğanlar karamelize olunca Worchestireshire sosu da ilave edin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak pişirin.
İçerisine 1-2 yemek kaşığı kadar kırmızı şarap ilave edin ve ardından tuzunu ekleyip pişirmeye devam edin.
Sriracha sosu ekleyin ve biraz daha pişirin.
Köftesi için kıymayı bir kaba alın.
İçerisine karabiber ve tuz serpin ve elinizle hafifçe yoğurun.
Kıymayı tabanına streç film yerleştirdiğiniz küçük yuvarlak bir kalıba yerleştirin ve köfte şeklini verip streç film ile sarın.
Hazırladığınız köfteden ortalama 3 adet köfte çıkacaktır.
Mayalanan ekmekleri önceden ısıtılmış 220 derece fırına verin ve pişmeye bırakın.
Dana kuyruğu bir tavaya alın.
Biraz tereyağı ve karabiber ilave edin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak soteleyin.
Etleri hafifçe tavanın kenarına doğru alın ve köftelerden birini açtığınız kısma yerleştirin.
Tavaya az miktarda tereyağı ekleyin ve köfteyi pişirin.
Bir yandan dana kuyruğu ara sıra kaşıkla karıştırmaya devam edin ve köftenin bir tarafı pişince diğer tarafını çevirin.
Ekmekleri tezgahın üzerine alın ve büyük bir bıçakla ortadan ikiye kesin.
Ekmek dilimlerinden birinin içini çıkarın.
Cheddar peynirini köftenin üzerine yerleştirin.
Hazırladığınız soğanlı barbekü sosu ekmeklerin üzerine alın.
Alt taban olarak kullanacağınız ekmek diliminin üzerine de cheddar peyniri yerleştirin.
Üzerine köfteyi alın.
Köftenin üzerine dana kuyruğu alın.
Daha kuyruğun üzerine bir dilim daha cheddar peyniri yerleştirin ve kapağını kapatın.
Afiyet olsun.