19.04.2021 - 17:41 | Son Güncellenme:
İç basur hastalığı, genellikle kaşıntı, yanma ve diğer rahatsızlıklar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak her zaman belirti göstermezler.
İç Basur (İnternal Hemoroid) Hastalığı Ne Anlama Gelir?
İç basur hastalığı, dışkıda ya da tuvalet esnasında görülen kırmızı kan ve makattan basur sarkması gibi durumlarda kendini gösterir. Bu hastalık, tuvalette uzun süre oturur pozisyonda olma ve dışkılama esnasında zorlama ile ilgili olan bir durumdur. Bu durumların hepsi, ilgili alana gelen ve bölgesel olarak kan akışını etkileyen damarları büyüttüğü bilinir. Bu rahatsızlığın bulunduğu insanlarda anüse ait olan düz kasların dinlenir vaziyette iken bile daha sıkı halde olduğu bilinir.
Kabızlık rahatsızlığı, bu durumlara katkıda bulunan bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni ise bağırsaklarda hareket olduğu sırada ortaya çıkan gerilmeler, anal kanalda olan basıncı arttırır. Bu hastalığın tedavisinde ise fitil, krem, hap ve mendil gibi çeşitli ilaçlar kullanılır. Eğer bu tedavi yöntemlerinden yanıt alınmazsa cerrahi işlemler ile bir tedavi uygulanır. İlaç tedavisindeki amaç rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırmak değil hastalığın meydana getirdiği rahatsızlıkları en aza indirmek ve kişiye yaşattığı zorlukları hafifletmektir.
İç Hemoroid Dereceleri Neye Göre Sınıflandırılır?
İç basur hastalığının dereceleri 1 ila 4 arasında değişir. Bu derecelendirmeler hastalığın çeşidine göre farklılık gösterir. Şu şekilde sıralanabilir:
Derece 1: Hemoroid belirgin durumda iken, anal kanaldan çıkıntı olmaz. Hemoroidde kanamalar meydana gelebilir.
Derece 2: Bağırsak hareketleri esnasında hemoroid kanal dışa doğru çıkıntı haline gelmiştir. Sonradan kendi kendine içeri döner.
Derece 3: Çeşitli nedenlerden dolayı hemoroid makat içinden çıkıntı yapar ancak eski haline gelmesi kolaydır.
Derece 4: Hemoroid tamamen sarkmış haldedir ve anal kanalın dışındadır. İçerisinde kalamaz ve içeri itilmezler.