SağlıkHorlama Nedenleri Neledir, Tedavisi Var Mı? Horlamadan Kurulmak İçin Neler Yapılabilir?

Horlama Nedenleri Neledir, Tedavisi Var Mı? Horlamadan Kurulmak İçin Neler Yapılabilir?

22.03.2021 - 12:15 | Son Güncellenme:

Horlama pek çok insanda görülebilen ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Yetişkinlik döneminde olan yaklaşık %50 insanda horlama problemi görülebilmektedir. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse başka ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Horlama nedenleri nelerdir, horlama tedavisi var mı? Horlamadan kurtulmak için neler yapılabilir? İşte, tüm detaylar...

Horlama Nedenleri Neledir, Tedavisi Var Mı Horlamadan Kurulmak İçin Neler Yapılabilir

Çoğu kişi horlama durumunu çok fazla önemsemez. Ancak bu durum aslında çok ciddi sağlık problemlerinin habercisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Horlama kişilerin fiziksel sağlığının bozulmasına da neden olan durumlardan bir tanesidir. Horlama, insanlarda solunum sistemlerinin doğru bir şekilde çalışmaması sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlamanın pek çok farklı sebebi olabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

Haberin Devamı

Yanlış uyku pozisyonlarında insanlar iyi bir şekilde nefes alamadıkları için horlama problemleri ortaya çıkabilir. Bu sebeple genelde yan yatmak sağlıklı bir uyuma şeklidir.

Kilolu insanlarda horlama problemi daha sık görülmektedir. Bu sebeple çok fazla kilo almamak sağlık açısından oldukça önemlidir. Çünkü fazla kilolar boynunuza çok fazla yük binmesine sebep olur. Bu durum da insanların uyku esnasında rahat nefes almasını zorlaştırmaktadır.

Alkolün sık sık tüketilmesi de horlama problemlerini tetiklemektedir. Çünkü çok fazla alkol tüketilmesi kişilerin boğazlarında bulunan kasların olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Uyku düzeni olmaması da horlamayı tetikleyen durumlardan bir tanesidir.

Burun tıkanıklığı durumunda kişiler ağızlarından nefes alıp vermeye başlarlar. Bu da horlama problemlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle burun tıkanıklıklarına çözüm bulunması oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Yanlış yastık seçimi de horlamaya sebep olmaktadır.

Vücudunuzu susuz bırakmamaya özen gösterin. Bu gibi durumlar da horlamaya sebep olmaktadır.

Horlama Tedavisi Var mı?

Horlamanın tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Bunlardan bir tanesi pozitif hava yolu basıncı yöntemidir. Bu yöntemde uyku durumunda olan kişinin ağız ve burnuna hava basıncı sağlayan bir cihaz yerleştirilmektedir.

Oral Cihaz yöntemi çoğunlukla orta ya da hafif horlama problemi görülen kişilere uygulanmaktadır. Bu alet boğazın genişlemesini sağlar. Bu cihazın kullanılması için bir diş doktoruna görünerek ağız yapınıza uygun cihazı almanız önerilmektedir.

Bir diğer yöntem ise kişilere uygulanan ameliyattır. Bu yöntem kişilerde horlamanın sebebine bağlı olarak yapılmaktadır.

Horlamadan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

Horlamaya iyi gelen pek çok bitki vardır. Bu bitkiler kullanılarak da horlama sorununu çözmek mümkündür. Uyumadan önce ayak altına kekik yağı sürülmesi horlamanın azalmasına yardımcı olacaktır.

Nane yağı oldukça ferahlatıcıdır. Bu da sinüslerin açılmasını sağlar. Nane yağı solumak horlama sorunlarını azaltır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar