16.11.2017 - 17:23 | Son Güncellenme:
HIV nedir?
HIV virüsü çeşitli yollarla bulaşan tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. AIDS adındaki hastalığı bulaştıran bu virüs kişiden kişiye bulaşan ve kişilerin bağışıklık sistemini çökerterek tüm vücuda yayılan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.
HIV virüsünün Türkçesi “insan bağışıklık yetmezliği virüsü” dür. HIV belirtileri bazen virüs kapıldıktan 10 yıl sonra ortaya çıkabilen bazen ise çok sürmeyen bir süreçte ilerler. Ülkemizde HIV virüsü taşıdığını bilip bulaştıran kişilere ise oldukça ağır cezalar uygulanmaktadır.
HIV virüsü- AIDS’ in ilk belirtileri
HIV belirtileri üç aşamadan oluşuyor ilki 2 ila 4 hafta arasında görülen bu rahatsızlık 2. aşamasında ise daha çok gribe benzer bir rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor. 3. aşamada belirsizlik sürecine giriyor.
Başlangıçta kusma, ishal, mide bulantısı, halsizlik, boğaz ağrısı, ateş ve kaşıntı-döküntüler gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan HIV virüsü birçok insanda o kadar sinsi ilerle ki kişiler normal bir grip olduklarını düşünürler.
HIV belirtileri bunlardan ibaret değildir belirtisiz aşama adı altındaki süreç ise daha karmaşıktır. İlk aşamadaki belirtiler bağışıklık sistemini çökertir ve en küçük bir hastalığa karşı bile vücudu güçsüz bırakır. Bu belirsiz aşama yıllar sürebilir ve siz bu hastalık başkalarına da bulaşabilir.
Lenf bezlerinde büyüme HIV belirtilerinden biridir
Lenf bezleri vücuttaki lenf sıvısı adı verilen oldukça tehlikeli bir maddeyi filtreleyerek zararlı madde ve hücrelerin kana karışmasını önler. Süzerek kendine hapsettikleri maddeleri yok ederler. HIV virüsü bulaşan kişilerde ise AIDS hastalığı lenf bezlerinin bu filtreleme işlemine engel olur ve vücuda zararlı olan maddeleri yine vücut tarafından emilmesine neden olur.
HIV virüsü – AIDS hastalığının tedavisi var mıdır?
HIV virüsü-AIDS hastalığı yukarıda da belirttiğimiz gibi oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Vücudun tüm bağışıklık sistemini çökerten bu hastalığın günümüzde herhangi bir çözümü yoktur.
Fakat ilaç tedavisi ile yaşam süresi uzatılabilir hücre değerleri arttırılarak uygun bir tedavi uygulanabilir. Teknoloji ve tıbbın gelişmesiyle birlikte HIV virüsü kan testlerinde daha belirgin sonuçlar vererek tedaviyi kolay hale getiriyor.
Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa doktorunuza danışmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Nuray Morkoç
PembeNar Özel