08.09.2021 - 14:18 | Son Güncellenme:
Hipofiz bezinin çok önemli işlevleri olduğu için, vücudun ihtiyacı olmayan hormonları salgılaması ve tümörün büyümesi sonucu ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Hipofiz bezi, 25-45 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde daha çok görülür. Ama bu hastalığın daha erken ve daha geç yaşlarda da görülme olasılığı da vardır.
Hipofiz Nasıl Anlaşılır?
Hipofiz semptomları çok yavaş belirti gösterir. Bu nedenle halsizlik, baş ağrısı, görme bozuklukları gibi tümörden kaynaklı olan belirtilere karşı dikkatli olmak ve belirtilerin devam etmesi halinde doktora başvurmak gerekir. Hormon bozukluklarında kişi belirtileri hissettiği zaman doktora başvurarak gerekli hormon testlerini yaptırmalı, rahatsızlığın neden kaynaklandığını kısa süre içinde tespit edilmelidir. Hipofiz bezinde bulunan tümör nedeni ile ortaya çıkan belirtiler;
Hipofiz Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Çocukluk çağından yaşlılık (geriatrik) çağa kadar her yaşta kişide tümör görülse de gençlik ve erişkinlik döneminde hormon aktif tümörlere çok fazla rastlanır.
Salgılanan hormonun işlevine göre farklı şikayetlere ve hastalıklara yol açar.
Hipofiz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prolaktinomalar genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilebiliyor. Prolaktinomalar dışında kalan tüm hipofiz tümörlerinde cerrahi tedavi daha çok tercih edilir. Endoskopik ameliyat yöntemi ile tümör kolay bir şekilde çıkarılır. Radyoterapi ise, cerrahi şekilde çıkartılamayan tümör kalıntılarını tedavi etmek için tercih edilebilir. Aynı zamanda tümörün küçültülmesi ve yok edilmesi için doktorun kararına göre Gamma Knife radyocerrahi yöntemi kullanılarak tedavi uygulanabilir.