SağlıkHiperkapni Nedir, Neden Olur? Hiperkapni Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperkapni Nedir, Neden Olur? Hiperkapni Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

11.09.2021 - 00:41 | Son Güncellenme:

Hiperkapni halk arasında solunum yetmezliği olarak bilinen bir hastalıktır. Vücudun gereksinimi olan oksijeni alamaması durumunda hastalarda ölüme kadar giden ciddi komplikasyonlara sebep olan bu hastalık; düzenli takip gerektirir. Peki, hiperkapni nedir, neden olur? Hiperkapni belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte hiperkapni konusunda merak edilenler...

Hiperkapni Nedir, Neden Olur Hiperkapni Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Hiperkapni ya da solunum yetmezliği, kandaki karbondioksit miktarında artış ve oksijen miktarında azalma olmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Hiperkapni Nedir, Neden Olur?

Hiperkapni, akciğerlerin vücuttaki fazla karbondioksiti vücuttan dışarı atmada ve vücudun gereksinimi olan oksijeni almada zorlanmasıyla gelişen bir durumdur. Hiperkapni, vücutta fazla karbondioksit birikimi sonucu vücut sıvılarında asitlenmeye sebep olur. Böylelikle hastada soluk alıp vermede zorlanma gözlemlenir. Solunum yetmezliğinin Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşidi bulunur. Tip 1 kandaki oksijen eksikliğini, Tip 2 kandaki karbondioksit fazlalığını ifade eder. Bu iki durum genellikle birlikte ortaya çıkar ve vücutta ciddi sağlık sorunlarına sebep olur.

Tip 1; akciğer ödemi, obezite, astım gibi akciğer hastalıkları nedeniyle oluşabilir. Tip 2 ise; Koah benzeri akciğer hastalıkları, akciğer ödemi, zehirlenme, kas hastalıkları, beyin ve omurilik hastalıkları durumunda oluşabilir.

Hiperkapni Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperkapninin çoğu hastada gözlemlenen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

Ağız ve göz çevresinde mavimsi renk oluşumu (siyanoz)

Nefes darlığı

Kalp atış hızında artış

Hırıltılı öksürük

Soluk alıp verme hızında artış

Baş ağrısı

Odaklanma sorunu

Kas seğirmesi

Uyku hali

Nöbet

Panik atak

Bayılma

Yüksek tansiyon

Hiperkapni tedavisinde hastanın durumuna bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilir. Genellikle sprey şeklinde olan ve hava yolundaki tıkanıklığı hafifleten ilaç kullanımı en yaygın tedavi yöntemleri arasında bulunur. Ayrıca oksijen seviyesi aşırı düşük olan hastalarda oksijen tedavisi uygulaması yapılabilir. Bazı hastalarda yüze bir maske yerleştirilmesi yoluyla ventilasyon sağlama da etkili bir yöntemdir. Bir diğer yöntem ise mekanik ventilasyon olarak adlandırılır ve hastaya ağız yoluyla ciğerlere kadar inen bir tüp yerleştirilmesini gerektirir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar