SağlıkHerediter Anjioödem Nedir? Herediter Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herediter Anjioödem Nedir? Herediter Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 01:09 | Son Güncellenme:

Günümüzde yaşam kalitesini ciddi derecede bozan veya ciddi sonuçlar doğurabilen pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de herediter anjiödem olmaktadır. Günümüzde nadir görülen bir rahatsızlık olsa da ciddi sonuçlara sebebiyet vermesinden dikkat edilmesi gerekir. Peki herediter anjioödem nedir? Herediter belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere herediter anjioödem hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Herediter Anjioödem Nedir Herediter Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Herediter anjioödem günlük yaşamı oldukça olumsuz etkileyen, bazen ciddi ölümcül ataklara sebep olabilen bir hastalıktır. Belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.

Herediter Anjioödem Nedir?

Anjioödem damar geçirgenliğindeki artıştan dolayı mukoza ve cilt altındaki dokuların şişliğidir. Bu rahatsızlık kalıtsal olmaktadır. Bu nedenle kalıtsal olduğunda herediter anjioödem adı verilmektedir.

Herediter Anjioödem Belirtileri Nelerdir?

Herediter anjioödem genellikle mutasyonlar sebebi ile kanda yer alan C1 esteraz inhibitörü adındaki bir maddenin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında bu maddenin değeri normal olsa da işlev görmemesinden dolayı da herediter anjioödem rahatsızlığı görülmektedir. Bu rahatsızlığın insan vücudunda bazı belirtileri bulunur. B belirtiler şunlardır:

- Dudaklar, eller veya vücudun bazı bölümlerinde birkaç gün süren ve ara ara tekrarlayan şişlikler
- Karın ağrısı
- Kusma
- Nefes borusunda tıkanmalar

Herediter Anjioödem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde soruna neden olan mekanizmaya yönelik olarak C1 esteraz inhibitörü takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca buna alternatif olarak kallikrein ve bradikinin maddelerini engelleyecek ilaçlar da kullanılmaktadır. Eğer bu ilaçlar başvurulan acil serviste yer almıyor ise kan ürün olan taze donmuş plazma da uygulanmaktadır.

Sık ataklar geçiren ve yaşam kalitesini bozan kişilerde önleyici tedavinin düzenli olarak kullanılması kişilerdeki atakları azaltabilmektedir. Bu nedenle daha çok C1 esteraz inhibitörü veya danazol kullanılmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan ve bu ilaçları kullanamayan hastalara ise alternatif olarak traneksamik asit de önerilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar