Bal arıları mucizevi bir iç güdüyle yüzlerce çiçeği ve ağacı dolaşarak nektar toplar ve bal yapar. Her ne kadar bazı kişiler balı sadece enerji veren bir nevi şeker gibi görse de gerçek bal içerdiği enzimlerle, minerallerle, vitaminlerle klasik şekerden çok uzak, tam bir şifa kaynağıdır.Tıbbın ataları Hipokrat ve İbni Sina gibi hekimlerin yaşadığı dönemlerde baldan övgüyle bahsettikleri ve balı bir ilaç olarak bir çok hastalığın tedavisinde kullandıklarını bilmekteyiz. Balın ilk akla gelen faydası antibakteriyel özelliğidir. Hatta virüslere, mantarlara karşı da etkili olduğuna dair bilimsel çalışmalar vardır. Gerçek bal bu yüzden hiç bir koruyucu madde eklenmeden uzun yıllar bozulmadan kalmaktadır.
Bal üretiminde çok oyun var.
Farkındaysanız hep "gerçek bal" diye bahsediyorum çünkü piyasada çok fazlasıyla sahte bal bulunmaktadır. Akışkanlığı ve rengi bala çok benzeyen glikoz yani mısır şurubunun içerisine bal esansı ekleyip insanlara "bal" adı altında sattıklarını görüyoruz. Ya da arı kovanı yakınlarına glikoz ya da şekerli su koyup kısa sürede "sözde bal" elde edilerek piyasaya verilmekte olduğuna tanık oluyoruz.. Baldaki tehlike genelde glikoz ve zirai ilaç kalıntıları olarak bilinir fakat aldığım eğitimlerde ve sahada gözlemlediğim, üzerinde ciddi anlamda durulmayan bir diğer tehlike bala ve propolise asfalt yani zift karışmasıdır! Propolis, arıların ağaçların reçinelerinden elde ettikleri mumsu bir maddedir. Arılar bu propolisi kovandaki çatlakları kapatmak ve siteril bir ortam oluşturmak için kullanırlar. Petek gözlerinin içine bile sıvayarak mikroplara karşı koruma sağlamaya çalışırlar.
Arılar kovanı korurken yanılabiliyorlar!
Propolis sayısız faydalara sahip çok şifalı bir arı ürünüdür. Fakat arı kovanlarının bulunduğu ortam asfalt yollara yakın bir yerde bulunuyorsa tam tersi sağlığı tehdit ediyor. Arılar yaz aylarında asfaltın erimiş olan kısımlarındaki zifti propolise benzeterek toplarlar ve kovana getirirler. Günümüz de çevrenin doğal ortamlarından artık uzaklaşmasıyla, yeşil örtü ve binaların, inşaat alanlarının içiçe geçmesiyle biz "doğal" diye sunulanı bal "zannediyoruz" ama o bal gerçekten tehlike saçıyor.
Zift yeme tehlikesi var
Asfalt yapımında kullanılan zift bir çok ağır metal hatta arsenik bile içerir. Kanserojen bir maddedir ve ayrıca alerjilere yol açabilir. Bal arılarının propolise benzeterek topladığı bir diğer madde ise "boya" dır. Arı kovanlarını boya fabrikalarından da uzak tutmak gerekir. Özet olarak sağlıklı bal ve propolis tüketmek istiyorsak arı kovanlarının bulunduğu ortam asfalttan, boya fabrikalarından, zirai ilaç kullanılan bahçe ve tarlalardan uzak olmalıdır.
Sağlıklı günler.. Balın hasını bulmanız dileğimle
Herbalist Tarkan Güveloğlu
http://www.herbalisttarkan.com
tarkanguveloglu@hotmail.com
0 216 414 97 16