28.07.2009 - 11:03 | Son Güncellenme:
Bu bakımdan, âdet döngüsünün bir kadının genel sağlık durumu için iyi bir gösterge olduğu söylenebilir. Jinekolog Prof. Dr. Ergin Bengisu sınıf arkadaşım, aynı binada olduğumuzdan haftanın en az 3-4 günü birbirimizi görüp, sohbet edebiliyoruz. Ergin Hoca’ya “Neler dersin bu konuda Hocam, âdet kanaması hanımları tabii çok yakından ilgilendiren bir durum, anlatır mısın bize?” dedim. İşte Prof. Dr. Ergin Bengisu’nun bu konuda anlattıkları:
İnsan bünyesi çok ilginçtir, inanılmaz koruma mekanizmaları vardır. Vücut adeta zor zamanların, kalmak için elverişli olmadığını anlar. Örneğin, savaş zamanı gibi aşırı stresli durumlarda, pek çok kadın âdet görmez. Ya da belirli yeme bozuklukları olan kadınlar, âdetten kesilebilir.
Âdet döngüsünün düzenli olması, farklı kadınlar için, farklı anlamlara gelir. Örneğin kadının yaşına göre, normal tanımı farklıdır. Öyle ki, ilk âdetlerini gören gençlerde seks hormonları kararlı duruma gelene kadar ilk birkaç yılda, âdet döngülerinin düzensiz olması beklenebilir.
öncesinde âdet döngüsü düzensizleşebilir, çünkü yumurtalık hormonlarının düzeylerinde dalgalanma başlamıştır. Bu da menopoza girecek kadınların düzensiz âdet görmesine yol açar.
Ergenlik ve menopoz öncesi arasında kalan yaşam süresinde ise bir kadının aylık döngüler halinde düzenli âdet görmesi beklenir, ama bu dönemde de , çeşitli hastalıklar, ilaçlar, ve kistler gibi başka ve çeşitli sorunlar bu döngünün düzenini değiştirebilir.
İki âdet kanamasının arasının 22 ila 35 gün arasında olması normal kabul edilir. Âdet döngüsünün ilk günü, vajinal kanamanın ilk günü olarak kabul edilir.
Aylık döngüleri arasında (artı/eksi beş güne kadar) değişkenlik olması mümkündür, ama bu değişikliğin çok belirgin ve hızlı olması bir sorun olduğunu gösterebilir. Örneğin normalde âdet döngüsü 35 gün olan bir kadının birdenbire 22 günde bir âdet görmeye başlaması, bir sinyali olabilir.
Doğrusu, böyle bir durumda doktorunuza danışmaktır, bu durumun sebebini araştırarak ve gelip geçici bir durum mu, yoksa altında başka sebepler mi var,>
Mutlaka doktora gidin
Bu tip değişimlerde hanımlar çoğunlukla doktora gitmezler, ya “yaşlanıyorum canım, normaldir” derler ya da yakın dostlarına danışıp,>
Hamilelik yoksa, düzensizlik nedenleri şunlar olabilir:
Âdet döngüsü normal olan bir kadın, âdet görmediğinde, şartlar müsaitse, öncelikle gebelik düşünülmelidir. Diğer sebepler ise:
*
* Menopoz
* hapları ve bazı ilaçlar
* Kötü ve yanlış
* Stres
*
* Aşırı kilo kaybı
* Aşırı egzersiz
* Bazı kronik hastalıklar
* Ani kilo alma veya
* hastalıkları ve polikistik over sendromu dahil bazı hormonal problemler gibi çok çeşitli sebepler, âdet kesilmesine neden olabilir. Zamansız âdet kesilmesinde, en doğru yol doktorunuza danışmaktır.