SağlıkHemoraji Nedir, Belirtileri Nelerdir? Hemoraji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemoraji Nedir, Belirtileri Nelerdir? Hemoraji Tedavisi Nasıl Yapılır?

18.07.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:

Hemoraji ne olduğu oldukça sık bir şekilde sorulan sorulardan birisidir. Hemoraji, sağlık konusunda yüksek bir öneme sahip olan bir durumdur. Hemoraji kanama şeklinde ifade edilir. Canlı olan herhangi bir organizmada kanın damar ve kalp boşluğunun dışına çıkması durumunu ifade eder. Hemoraji nedir ya da nasıl tedavi edilebilir tüm detayları ile derledik.

Hemoraji Nedir, Belirtileri Nelerdir Hemoraji Tedavisi Nasıl Yapılır

 

 Hemoraji, kanamayı ifade eden ve yaşamsal bir öneme sahip olan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Hemorajinin ortaya çıkması durumunda derhal ilk yardım işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu ilk yardımın doğru yapılması ile birlikte hastanın durumunda iyileşme ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

 Hemoraji Nedir?

 Hemoraji damarda bulunan kanın, herhangi bir nedenden dolayı vücudun dışına ya da içerisine doğru akması olayıdır. İç kısma akan kan iç kanama şeklinde ifade edilir. Normalde erişkin olan bir insanda ortalama olarak beş ya da altı litre kan bulunur. Bu kanın yaklaşık %50’sinden daha fazlasının kaybedilmesi ölümcül bir durumun ortaya çıkmasına neden olur ve bu nedenden dolayı acil olarak müdahale yapılmadı takdirde büyük olasılık ile kişi aşırı olan kan kaybından dolayı hayatını kaybeder. Hemorajide kanama hangi organın üzerinde ortaya çıktıysa o alanın adı verilerek isimlendirilir.

 Hemorajinin Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

 Kanamanın olayın oluştuğu yerde durdurulmaya çalışılması gerekir. Bu durum hasta açısından hayati bir önem taşır. Acil bir biçimde kanı durdurma işlemi, konuyu anlayan kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. Hastaya ilk yardım müdahalesinin yapılmasının ardından en yakın olan sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Genellikle kanamalar, mekanik bir biçimde ya da ilaçlar vasıtası ile durdurulabilir. Mekanik biçimde olan durdurmalar; garo uygulama, burma, yabancı cisimle tıkama ve Esmarch yöntemi olarak sıralanabilir. Parmak ile basınç yapmak, şayet yara küçükse ve kanama az miktardaysa yaranın üstü gazlı bez ya da temiz bir bez ile bastırılmak sureti ile işlem gerçekleştirilir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar