22.12.2011 - 12:50 | Son Güncellenme:
Ancak tüm planların tek bir güne bağlanması, gerçekçi olmaması ve gelecek yıldan olağanüstü beklentiler içine girilmesi; hayalle gerçeği birbirine karıştırmaya yol açabilir
Medical Park İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Tarkan Amuk; yeni yılda sihirli bir değnek değmişçesine yepyeni bir hayata başlamanın hayalini kuranlara uyarılar ve önerilerde bulundu:
Hayalle gerçeğe dikkat: Her yeni yılı karşılarken iyi şeylerin olacağı beklentisine giriyoruz. Neşe, mutluluk, güzellik ve bolluk bekliyoruz. Geleceğe dair plan yapmak aslında sağlıklı bir ruh durumunun göstergesi. Ancak tüm planların tek bir güne bağlanması, gerçekçi olmaması, gelecek yıldan olağanüstü beklentiler içine girilmesi, hayalle gerçeği birbirine karıştırmaya, kişiyi kendi gerçekliğinden uzaklaştırmaya yol açabilir.
Ruhsal sorunlar yaşamayın: Yeni yıla dair gerçekçi beklentiler yaşam kalitesini artırırken, hayalperest yaklaşımla yapılan değişiklikler ruhsal sorunların habercisi olabiliyor. Her ne kadar yılbaşı yeni bir başlangıcı ifade ediyorsa da, geçmişteki yaşantının bir anda silinip, yepyeni bir hayata başlanacağının düşünülmesi; gerçekten uzak, hayalci bir yaklaşım olur.
Takvimin gücü: İnsanlar zaman zaman yeni kararlar almak ya da aldıkları yeni kararları uygulamaya koymak için belli tarihlere ihtiyaç duyar. 31 Aralık da bunun için önemli.
Hayat bir güne sığmaz: Kimileri yeni yılla birlikte eski yıla ait tüm olumsuzlukların ortadan kalkacağına ve her şeyin çok iyi olacağına inanır. Bu düşünce biçimi, hayal kırıklıklarına neden olabilir.
Bilinmezlik korkusu: Yeni bir yıl, sonuçlarını kestiremeyeceğimiz olumlu veya olumsuz, beklenmedik olayları da içinde barındırabilir. Bu bilinmez, insanları endişelendirip ruhsal olarak tedirgin ettiği için, iyilik beklentisi ve dileklerle rahatlamaya çalışılır.
Geçen yılı değerlendirin: Yılbaşında hayatımıza bir an için dışarıdan bakma fırsatını yakalarız: “Geçen yıl neredeydim?”, “Nereye gitmek istiyorum?”, “Şu an istediğim yerde miyim?” sorularıyla yılın muhasebesini yaparız. Bu sırada kendimizi acımasızca eleştirmemeliyiz.
Ders çıkartın: Yeni yılla birlikte hayata yeni bir başlangıç yapmak istenir. Beklentilerin ulaşılamaz olması, kişileri hayal kırıklığına uğratabilir. Geçmişteki yaşantıdan bir anda kurtulmak hayaline kapılmak yerine; geçmişten dersler alıp geleceği ona göre şekillendirmek gerekir.
Eyleme geçin: Spor yapmak, iyi beslenmek, sigarayı bırakmak, sağlık kontrollerini ihmal etmemek gibi somut eylemler için harekete geçmeyi unutmayın.
Yıldızların suçu yok: Yeni yıla girdiği anda ne yapıyorsa tüm yılın da öyle geçeceğine inananlar var. Beklentileri belirleme adına bazı bireylerin astrolojiden de yardım aldığı bilinir. Öyle ki; bazı kişiler yazılan ve söylenenlere öyle çok kapılır ki hayatlarındaki önemli kararları da bu doğrultuda alabilir.
Hüsrana uğramayın: Eğer birey, aşırı ve gerçekçi olmayan beklentiler içindeyse bunları elde edemediğinde yeni yılın kendisine şanssız geldiğine inanıp hüsrana uğrayabilir.
Hayatınızı talih kuşu belirlemesin
Yeni yıla daha iyi girebilmek, maddi olarak hayatı değiştirmek için, yılbaşında şans oyunlarına ilgi artar. Özellikle de Milli Piyango çekilişleri yoğun ilgi görür. Şans oyunlarının oynanması hayata renk ve heyecan getirmesi açısından faydalı. Ancak beklentinin gereğinden yüksek olmaması gerekir. Zira şans oyunları belirli olasılıklar üzerine kurulur. Kazanılmaması durumunda bunu kişiselleştirmek yaşanan hayal kırıklığını artırır.
Sağlıklı bir ruh hali için öneriler:
Mutlu olmak için her zaman kendinizi geliştiren eleştiriler yapın.
* Eski yaşamınızdan dersler çıkarın.
* Hayatınızı büyük ikramiyeye endekslemeyin.
* Gerçekçi beklentilerle somut dileklerde bulunun.
* Bilgi, beklentiyi gerçeğe yaklaştırır ve yersiz beklentilerden kişiyi uzaklaştırır. Bilgilenin.
* Hayatınızın önemli kararlarını astrolojiye göre almayın.
* Yapacaklarınız için eyleme geçin.
* Duygularınızı içinize atmayın, içinizi açın.