21.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
''Grip tedavi edilirse bir haftada, edilmezse yedi günde geçer'' sözü, griple ilgili halk arasında yaygın bilinen nadir doğrulardan. Oysa gerek hastalığın tedavisi gerekse gripten aşıyla korunmayla ilgili her grip sezonunun başında pek çok soru işareti kafaları kurcalıyor.
İşte griple ilgili merak edilen ve sık sorulan sorular ve yanıtları.
Gribin tedavisi var mı?
Grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmaz hatta kendi kendine düzelebilir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu kişi için 5 - 7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı bile yeterlidir.
Gribal enfeksiyonda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanır. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Yeni çıkan bazı ilaçlar da ilk belirtilerin başlamasından sonraki 24-48 saat içinde alındığında, gribin daha kolay atlatılmasını sağlar.
Grip tedavisinde antibiyotik neden kullanılmamalı?
Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamaz. Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilir. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan bakterileri yok edebilir. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. Antibiyotiklere, ancak grip sonrası oluşan zatürree, sinüzit gibi komplikasyonlarda başvurulmalıdır.
Hamileler aşı olabilir mi?
Hamileliği grip sezonuna denk gelen anne adayının, influenza mevsimi olan ekim ile mart ayları arasına aşı olması gerekiyor. Hamilelerde grip çok ağır seyreder. Çünkü gebelik bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönem. O nedenle gebeler grip komplikasyonlarına da daha fazla açıktır. Hamilelerin zatürree, sinüzit gibi hastalıklara da yakalanma riski daha yüksektir.