Genel SağlıkGüneş görünmese de cilde nüfuz ediyor! 'Yüzde 80'i bulutlardan geçiyor'

Güneş görünmese de cilde nüfuz ediyor! 'Yüzde 80'i bulutlardan geçiyor'

20.05.2022 - 12:35 | Son Güncellenme:

Günümüz şartlarında hem yaz hem de kış aylarında güneş koruyucu kullanmak önemli hale geldi. Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, güneşteki UV ışınlarının yüzde 80'e kadar bulut filtresinden geçtiğini dile getirerek, "Kontrolsüz güneş ışınları deride yanık, deri yaşlanması, lekeler, kanser öncüsü bazı deri hastalıklarına ve en önemlisi deri kanserlerine yol açarlar" önemli tavsiyelerde bulundu.

Güneş görünmese de cilde nüfuz ediyor Yüzde 80i bulutlardan geçiyor

Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu Cesur vücudumuzun, deride D vitamininin sentezlenmesi için güneş ışınlarına ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak zararlı yan etkilerine en çok yaz aylarındaki yoğun güneş ışınlarının yol açtığını, hava sıcaklığının düşmesiyle de riskin maalesef azalmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Mevsim geçişlerinde hassas ve alerjik ciltlere dikkat!

Özellikle mevsim geçişlerinde en sık rastlanan deri sorununun kuruluk ve bazı egzama grubu hastalıkların artması olduğunu belirten Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, "Halk arasında yağlı egzama olarak bilinen seboreik dematit hastalığı, yüzde, saçlı deride, kulak arkasında ve göğüs ön kısmında kuruluk, kızarıklık ve kabuklanma şeklinde görülür. Özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen bu deri hastalığında medikal tedaviler ile birlikte bol bol nemlendirici kullanılmalı" tavsiyesinde bulundu.

Güneş kremi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Havaların ısınmasıyla yaz sezonunun da başladığını belirten Dr. Seher Küçükoğlu, güneşlenmekten vazgeçemeyenlere de önerilerde bulundu. Güneş koruyucu ürünlerinin koruyucu etkilerinin SPF 20 de başlayarak, SPF 50’ ye kadar artarak devam ettiğini söyledi. Dr. Küçükoğlu Cesur, “Güneşin zararlı etkilerinden korunarak bronzlaşmak isteyenlerin en güneş koruyucu kullanması gerekiyor. Güneşe çıkmadan 20 dakika kadar önce güneş gören her bölgeye sürülmeli ve 2-3 saat aralıklarla tekrar edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Güneş görünmese de cilde nüfuz ediyor Yüzde 80i bulutlardan geçiyor

'Fiziksel koruyucu olan güneş kremleri güvenli'

Güneş kremi seçerken hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyan SPF faktörüne dikkat edilmesini söyledi. "SPF 15 cildimizi güneş ışınlarında yüzde 93 oranında korurken, SPF 30 yüzde 97, SPF 50 ise yüzde 98 oranında koruyor. Fiziksel koruyucu içeren güneş koruyucuları deri tarafından emilmeden, derinin yüzeyinde tabaka oluşturarak güneşten koruyor. Bu tip fiziksel koruma özelliğinde olan güneş koruyucuları bebekler ve çocuklar için olan ürünlerdir. Tam emilmediği için zararlı etkileri yoktur, güvenlikle kullanılabilirler" diye konuştu.

Bunlarla birlikte son zamanlarda geniş bir ürün yelpazesi tanımlandığını ifade eden Dr. Küçükoğlu Cesur, akne için, anti-aging özellikli, lekelere özel, kapatıcı özelliğinde olan, nemlendirici ile birlikte kombine olan, ultra ince ürünler gibi piyasada kişinin yapısına göre tercih edebileceği ürünler olduğunu ve krem formlarının özellikle kuru cilt için, losyon ve spreylerin ise gövde kullanımı için tercih edilebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Güvenli bronzluk için tavsiyeler

"Bronz bir tene sahip olmak elbette ki istenebilir ama bu yolda sağlığınızdan ödün vermemek gerekir" diyen Dr. Küçükoğlu Cesur, güneşin en etkili olduğu 10.30-15.30 arasında güneşlenilmemesini tavsiye etti. Dr. Küçükoğlu Cesur, eşit bronzluk için sık sık hareket edilmesi ve güneşe karşı pozisyon değiştirilmesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Geniş siperlikli bir şapka, güneş gözlüğü ile yüzü ve gözleri mutlaka güneşten koruyun. Bronzlaşmak, havuz ve deniz deriyi kurutur. Bol bol nemlendirici kullanmak derinin esnekliğini sağlar ve sağlıklı görünmesine neden olur. Bilinçsiz şekilde güneşlenmek ciltte yanıklara, lekelenmelere neden olabilir. Oluşan hasarlar yoğun kızarıklıklar, yanma hissi, kaşıntı ve cildin ileri seviyelerde su toplamasına karşı dikkatli olun."

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar