08.09.2021 - 14:05 | Son Güncellenme:
Guatr hastalığı, tiroit bezlerinin büyümesi sonrasında yeteri kadar çalışmaması ya da fazla çalışması sonrasında oluşmakta olan bir rahatsızlıktır.
Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Guatr hastalığına, dünya genelinde neden olan sebepler arasında iyot eksiklikleri gösterilmektedir. Tiroit hormonu üretiminde iyot oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sağlıklı bir çalışma durumunda olmamaktadır.
Yeteri kadar iyot, vücut içerisinde olmadığı durumlarda tiroit hormonlarının üretimi sağlanamamaktadır. Bu nedenle eksikli halinde sorunlar oluşturmaktadır. Tam tersi olarak iyot alınması halinde ise Guatr olmaktadır.
Guatr hastalığına, iç hastalıklar uzmanları bakmaktadır. Boyun altında beze oluşumu ya da halsizlik gibi durumların oluşmasında iç hastalıklara uğranılmalıdır. Bu kısım içerisinde testler yapılarak, vücut içerisinde ki iyot dengesi, tiroit hormonu miktarına bakılmaktadır.
Guatr hastalığına ek olarak nedenler arasında hashimoto gösterilmektedir. Bu durumlarda bağışıklık sistemi, tiroit bezlerini tahrip etmektedir. Daha sonrasında tiroit bezleri gerekli miktarda hormon üretememeye başlamaktadır.
Guatr hastalığı, nodüllü ve nodül olmayan halleri olarak farklılık göstermektedir. İki durumda da hormon üretimi yetersiz bir şekilde yapılmaktadır. Nodül olma durumlarında %4 ile birlikte %20 aralıkta kanser olma durumu bulunmaktadır.
Guatr Hastalığına Hangi Doktor Bakar?
Guatr hastalığına, iç hastalıklar bölümünde bakılmaktadır. Diğer bir ismi ile dahiliye bakmaktadır. Dahiliye bölümü içerisinde yer alan uzman doktorlar, teşhis koyma ve tedavi oluşturma durumlarına bakmaktadır.
Tedavilerin oluşumunda ve testlerin yapılmasında farklı aşamalar bulunmaktadır. Öncelikle kan değerlerine ve nodüllerin huylarına bakılmaktadır.
Guatr İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?
Randevu alınması sırasında iç hastalıklar bölümüne yönelmek gerekmektedir. Bu bölüm içerisinde yer alan herhangi bir doktora gitmek, yeterli olacaktır. Halsizlik ya da boynun alt kısmında şişkinlik olması durumlarında, geç kalınmamalıdır. Bu gibi durumlarda nodüllerde büyüme ve vücut üzerindeki etkisi değişmektedir. Bu nedenle erken teşhis, Guatr hastalığı için önemli bir yerdedir.