27.10.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:
Karabuğday, aynı zamanda bu ürün, greçka olarak da bilinir. Karabuğdayın İngilizcesi ''buckwheat'', Latincesi ise, "Fagopyrum esculentum"dur.
Greçka Nedir?
Greçka, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, kolesterol ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen sağlıklı besinler arasında yer alır. Greçka bir tahıl değil, kuzugiller familyasından gelen tahıl benzeri bir besindir.
Greçka Faydaları Nelerdir?
Greçka diğer adı ile de karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahıllarda yer alan gluten adı verilen proteine çölyak hastalığı olanların alerjisi vardır ve bu ürünleri sindiremezler. Bu nedenle hiçbir zaman tüketmemeleri gerekir.
Karabuğday gluten içermediğinden dolayı çölyak hastalarının beslenmesi için önemli bir alternatif besin kaynağıdır. Ama bazı markalara ait olan karabuğdayda aynı üretim hattında tahıl da işlendiğinden dolayı "eser miktarda gluten içerebilir" uyarısı yer alır. Çölyaklılar karabuğday alırken bu uyarıya dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda zayıflamaya yardımcı olur. Kolestrolü düşürmekte oldukça etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalp ve kan hastalıklarında etkilidir. Aynı zamanda tam bir karaciğer dostudur.
Greçka Besin Değerleri
Greçkanın içinde bulunan besin değerleri, oldukça yüksektir. 1 su bardağı 168 gram pişmiş karabuğday içinde 155 kalori vardır. Bu oran ise, % 34 manganez, % 28 bakır, % 18 lif, %21 magnezyum ve % 17 fosfor içerir. Antioksidanlar (flavonoid), B1, B2, E ve P vitaminleri ve yüksek oranda diyet lifi bulunur. -15 oranında ise, yüksek kalitede bitkisel ve hazmedilebilir protein içerir.