10.09.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:
Göğsün tam ortasında oluşan ağrılarla ilgili birçok nedenden söz edilebilir. Bazı akciğer hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, eklem iltihaplanmaları ve kas gerginlikleri bu nedenlerden bazılarıdır. Bazen reflü ve hazımsızlık problemleri de göğsün üst kısmına baskı yaparak orta alanda ağrı şikayetine sebebiyet verebilir.
Göğsün Tam Ortasında Ağrı Neden Olur?
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar genellikle ’lük dilimle kalp problemleri kaynaklıdır. Bazı ağrılar olası bir kalp krizi riskinin belirtisi olabildiği gibi, damar tıkanıklığı, aort diseksiyonu, miyokardit, perikardit gibi rahatsızlıklarda da göğüs ortasında ağrı meydana gelebilir.
Ağrının akciğerden kaynaklanması halinde atardamarlarda tıkanma, akciğer zarı iltihabı, bronşit, pulmoner hipertansiyon, pnömotaraks gibi rahatsızlıklardan söz edilebilir. Hastanın mide problemleriyle karşılaşması da göğsün ortasına ağrı ve baskı problemi doğurur. Özellikle reflü ve yemek borusu problemlerinde bu tip bir ağrı görülebilir.
Göğsün ortasında oluşan ağrının bazen psikolojik kaynaklı olduğu da bilinmektedir. Panik-atak, duygu durum bozukluğu, taşikardi gibi durumlarda da hastanın nefesinin daraldığını hissetmesi, göğsünün ortasında bir baskı hissi oluşması normal bir sonuçtur. Bu tür şikayetler genellikle mevcut bir kalp problemi bulunmaması durumunda terapiye yönelik seanslarla çözülmeye çalışılmaktadır.
Göğüs ortası ağrısının tetiklenme noktasının tespitinde erken süreçte muayeneden geçmek büyük önem taşır. Bu tip ağrılarda hastanın yaşam öyküsü, kilosu, yaşı ve olası bir rahatsızlığa ailesel yatkınlığı gibi etmenlere dikkat edilir.
Hafif Ağrıya Ne İyi Gelir?
Göğüs ortası ağrısında öncelikli olarak doktora başvurulmalıdır. Ağrının neden olduğunu tespit etmek şiddetinin artması riskini ekarte edebilmek adına önem arz etmektedir. Hafif tipli seyreden göğüs ağrılarında bitkisel kürler etkili olabilmektedir. Üşütme ve soğuk algınlık durumlarında balla yapılan karışımlar, viks gibi göğüs ağrısını dindirecek ürünlerin kullanımı etkili olabilmektedir. Ancak ağrı hafif dahi olsa etkili bir tedavi ve risk unsurlarını azaltma adına doktor muayenesi önerilmektedir. Özellikle ağrının artması ve kalp krizi riski oluşturması durumunda doğru zamanda müdahale için şikayetin seyri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.