09.03.2021 - 13:02 | Son Güncellenme:
Gluten Latince kökenli bir kelimedir ve glue (tutkal) kelimesinden türetilmiştir. Tahıl ürünlerinden elde edilen hamurun da tutkal gibi yapışkan ve yumuşak olduğu düşünülürse, ismi kulağa oldukça mantıklı gelecektir. Gluten, glütenin ve gliadin adı verilen iki ana proteinden oluşur.
Özellikle tahıl ürünlerinde fazlaca bulunan gluten, sindiriminden kaynaklı olarak bazı hastalıklara da neden olabilir. Bunlardan en bilineni ise çölyak hastalığıdır. Bu hastalık gluten neticesinde orta çıkan bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta ortaya çıkabilir. İnsanlar bu tür bir hastalığa ya da glutenin neden olduğu başka tür hastalıklara yakalanmamak için gelutensiz besinlere yönelmektedirler.
Glutensiz Besinler ve Yiyecekler Nelerdir? Nelerde Gluten Yok? İşte O Gıdalar
Glutensiz beslenme şekli, sindirim sistemimizin bir parçası olan ince bağırsakların daha kolay çalışmasını ve yemek sonrasında yaşanılan şişkinliklerin ortadan kalkmasını sağlar. Besin gruplarına göre glutensiz birçok besin ve yiyecek bulunmaktadır. Besin türlerine göre glutensiz besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Sebzeler
Soğan, Sarımsak
Brokoli, Ispanak, Pazı, Marul
Tere, Maydanoz, Yeşil Soğan
Yeşil Fasulye, Pırasa, Beyaz Lahana
Mantar, Enginar, Kabak, Salatalık
Domates, patlıcan, Kırmızı Biber
Meyveler
Ananas, Avokado
Üzüm, Kavun
Limon, Kayısı, Mango
Papaya, Erik
Yağlar
Saf Zeytinyağı, Ayçiçek Yağı
Hayvan Yağı
Mısır ve Fındık Yağları
Hindistan Cevizi Yağı
Badem ve Ceviz Yağı
Avokado Yağı, Kanola yağı
Tahıl ve Baklagiller
Nohut, Bezelye
Mercimek, Fasulye, Soya
Patates, Nohut
Kara Buğday, Tef, Kinoa
Kuru Yemişler
Fındık, Fıstık, Badem
Ceviz, Leblebi
İçecekler
Limonata, Taze Sıkılmış Meyve Suları
Kahve, Çay
Soda, su
Etler
Kırmızı ve Beyaz Et
Deniz Ürünleri