İletişim Uzmanı ve Yaşam Koçu Hande Akın ile kadınların psikolojisini, özgüven eksikliğini, ergenlik döneminde ailelerin tutumunu yani kısacası kadına dair her şeyi konuştuk.
Ergenlikte kızlar için özgüveni destekleyici önerileriniz nelerdir?
Öncelikle ergenlik döneminde; genç kızlara, bedenlerindeki değişim ve gelişimle ilgili bilgilendirme yapılmalı. Bu bilgilendirmeyi yapabilmek için özellikle annenin ergenlik dönemine ilişkin bilinçlenmesi gerekmekte.
Ergenlik dönemine giren çocukların, bedenlerinin değişime uğramasıyla birlikte artan tedirginliklerini ve endişelerini ebeveynin anlayışla ve şefkatle karşılaması, çocuklarına otoriter ebeveyn olarak değil de onu anladığını hissettiren arkadaş olarak yaklaşmaları, çocukların ergenlik dönemini daha sakin ve olumlu karşılamalarını destekleyecektir.
Asla ve hiçbir şekilde ergenlik dönemindeki gence bedenini ve davranışlarını yargılayan söylemlerde bulunulmamalıdır. Değişen bedeniyle ilgili eleştiri yapılmamalıdır.
Özgüvenini desteklemek için değişimin, insanı geliştiren, olgunlaştıran olumlu yanlarından bahsedilmelidir. Bedenin değişmesinin bir gelişim süreci olduğu anlatılmalıdır. Büyümekle ilgili esnek bakış açısı paylaşılmalıdır. Motive eden sözlerle, kurduğu hayallerin gerçekleşebileceğine dair pozitif telkin verilmelidir. Kendine güvenmesi için tek başına üstesinden gelebileceği ve alabileceği sorumluluklar isteği doğrultusunda verilebilir. Kendiyle ilgili olumsuz düşünceleri, pozitif bakış açısından bakabilmesini sağlayarak değiştirilmelidir.
Özgüven eksikliğine karşı ailelerin alacağı önlemler nelerdir?
Öncelikle şu bilinçte olmalıyız; eğer çocuğunuzda özgüven eksikliği varsa sizde de vardır. Çünkü aslında etrafımızda olan herşey ve herkes kendimizi fark etmemiz için bize ayna tutar. Çocuklarımız da bize aynalık yapar.
Özgüveni eksik, sorumluluk almaktan kaçınan, isyan eden, suçlayan, yargılayan ya da içine kapanık, asosyal tavırlar sergileyen çocuklarınız varsa; bu tutum ve davranışları bir yerlerde, bir zamanlar anne baba olarak göstermişizdir ya da gösteriyoruzdur. Bu bilinç ve bakış açısıyla baktığımızda; sorumluluk alıp kendimizi fark ederek öncelikle kendimizi değiştirmek için adım atmalıyız.
Bu değişim sorumluluğunu alan ebeveyn, çocuğuna en ideal örnek olur. Çünkü çocukluk döneminde ve ergenlik döneminde olan bireyler en yakınlarını (anne, baba, ağabey, abla, yakın aile) taklit ederek yaşamda kendilerini var edebileceğini zanneder.
Çocuğunuzun duygularını ifade etmesi için güvenli bir alan oluşturun. Özgüvenin eksikliği daha çok, çocuğun kendini güvende hissetmediği bir ortamda yetişmesinden kaynaklanır. Önlem olarak bu ortamı değiştirebilirsiniz. Duygusal olarak yetiştiği ortamın sevgi ve güven duyguları barındırıp barındırmadığını değerlendirebilirsiniz. Bu duyguları vermeyen, veremeyen unsurların değişimi için bu kendiniz de olabilir, mutlaka sorumluluk alın ve adım atın.
Ergenlik döneminde olan gençlerin takım ruhunu hissedeceği, birlikte başarma duygusunu tadacağı ya da bireysel tatmin yaşayacağı, hayal gücünü ve duygularını ifade edebileceği bir hobi ile ilgilenmesi, üretmesi, yaratması çok sağlıklı olur.
Bedeninde biriken potansiyel enerjiyi aktarması, hem zihinsel, hem duygusal hem de bedensel rahatlık ve sakinlik sağlayacaktır.
Çok klasik bir metod olmasına rağmen geçerliliğini hiç yitirmeyen günlük tutmak, yazmak duygu iniş çıkışlarını ifade ederek rahatlamasını sağlar. Ancak; asla günlük ebeveyn tarafından okunmamalıdır!
Regl olmanın kadınların psikolojisinde nasıl bir etkisi vardır?
Regl olmayı ‘hastayım’ olarak ifade eden bir toplumun kadınlarıyız. Psikolojimizde, bilinçaltımızda regl olmak, hastalık kodlaması var. Kadınların doğurganlığını simgeleyen, çok özel ve çok kıymetli bedensel bir dönüşüm durumunu, hastalık olarak nitelemek nasıl bir psikoloji değerlendirelim birlikte… Bu kodlamayı alan bilinçaltı ne yapar? Hastalıktan kendini korumaya çalışır.
Yani kadın olmayı, regl olmayı reddetmeye çalışır, istemez! Regl olduğunda hareketlerinin kısıtlanacağını, özgür olamayacağını zanneder. Bu sadece bir zannetmedir. Bilinçaltının yaşadığı çelişki, kadının duygusal olarak karmaşa yaşamasına sebep olur.
Regl döneminde hissedilen fiziksel ağrı, baskı, sıkışma hisleri beden rahatlatılarak giderilebilir. Ama kadınların yanlış bilinçlenme nedeniyle bu hislerden kaçınması ve bu fiziksel hisleri nefesle serbest bırakmak yerine, bastırmaya çalışması bedeni daha da gerginleştirir bu da psikolojimize etki eder. Regl döneminde kadının duyguları karmaşıklaşabilir ve tüm duyguları daha yoğun güçlü bir şekilde yaşayabilir. Bedende yaşanan süreç; davranışlara gerginlik ve tahammülsüzlük olarak yansıyabilir.
Biz kadınlar özel günlerimizde kendimizi oldukça hassas hissederiz, bu oldukça doğal. Çünkü bu dönemlerde kendi duygularımızı derinden hissetmeye daha meyilli oluyor, daha fazla konfora ihtiyaç duyabiliyoruz. Kimimiz regl olduğumuz günlerde eve gidip ayaklarımızı uzatmak ister, kimimiz sıcak kıyafetler giyerek ya da egzersiz yaparak rahatlayabilir. Böyle günlerde kullandığınız pedin de sizi rahat hissettirmesi önemli. Artık hassas dönemlerimizde kendimizi şımartmamız için yeni çözümler var Orkid Sensitive gibi… Tamamı örgüsüz üstyüzeye sahip bu ped, özel günlerimizde yumuşak bir dokunuş sunarak rahat ve konforlu hissetmemize yardımcı oluyor.
Ergenlik, regl dönemi ve ped kullanımı nasıl anlatılmalıdır?
Nasılki bebeklikten çocukluğa geçişte; hareket kabiliyetimiz artıyor, bedensel değişim yaşıyoruz, gelişiyoruz, kendimizi ifade etmeye başlıyoruz. Bir evre tamamlanıyor. Çocukluktan ergenliğe geçişte de yepyeni bir evrenin başladığı ve bu evrenin de son derece doğal olduğu anlatılmalı. Büyümenin, olgunlaşmanın, duyguları fark etmenin ve ifade etmenin önemi vurgulanmalı.
Regl döneminin çok sağlıklı olduğu, genç kızın kadınlığa ilk atımını attığı ve kadına verilen çok özel bir hediye olduğu, doğurganlığın kutlanması gereken bir durum olduğu paylaşılmalı. Hatta anne; kızının kız arkadaşlarıyla birlikte ilk regl dönemini bir kutlamaya dönüştürmeli ki genç kız, kadın olmaktan mutlu olsun. Kadın bedeninde olmayı sevsin ve kendi bedeniyle barışsın. Regl olmanın doğurganlığının göstergesi olduğunu hissetsin. Ve bu çok özel hediyeyi sevinçle karşılasın.
Erkek çocuklarına gelenek olarak sünnet olduklarında düğünler, kutlamalar yapılıyor, özel giysiler giydiriliyor ve hediyeler veriliyor böylece erkek olmaları onurlandırılıyor. Erkek oldukları için özgüvenleri pekiştiriliyorsa aynı şekilde kız çocuklarının da ergenliğe geçişte; regl olduklarında onurlandırılmaları, psikolojilerine çok olumlu etki edecek ve özgüvenlerini artıracaktır.
Genç kızın regl dönemlerinde; kendini rahat, konforlu ve güvende hissetmesi için ped kullanabileceği anlatılabilir. Pedin yumuşak pamuksu dokusu gösterilerek, pedi nasıl kullanacağı öğretilebilir. Pedini ne sıklıkta değiştireceği bilgisi verilebilir.Günümüzd epamuk gibi yumuşak peddler var. Örneğin Orkid Sensitive kullanmak hayata pembe gözlüklerle bakmak gibi…Rahat ve güvende hissettiriyor. Kendinizi özel günlerinizde şımartmak hakkınız. Bunun için kendinizi rahat hissetmenizgerekir. Pamuk gibi yumuşak üstyüzeyiyle hem rahatlık hem de korumadan da vazgeçmemenizi sağlıyor.
İlk regl deneyiminde yaşananların etkisi nedir?
Yetişkin kadın danışanlarımda sıkça rastladığım bir durum var. Gelenek diye hiç sorgulanmadan ilk regl olduklarında suratlarına tokat atılması… Regl olmanın şaşkınlığı, tokat yemenin fiziksel acısıyla birleşince genç kızda tramva yaratıyor. Bilinçaltına ‘kadın olmak acıdır.’ inancı yerleşiyor. Bu tip batıl eylemler kesinlikle yapılmamalı ve yapanlar uyarılmalı, bilinçlendirilmelidir.
İlk regl deneyimi çok önemlidir. Bilinçaltı ilk defa deneyimlediği bir durumla ilgili ne duygu yaşarsa onu kayıt eder. Bu kayıt kişi üzerindeki etkisini yıllarca sürdürür. Eğer daha önceden bilgilendirilmediyse genç kızın yaşayacağı şaşkınlık, kaygı ve korku her regl döneminde bedeninde his olarak kendini ifade eder. Özellikle annenin bu konuda kızına şefkatle yaklaşması ve yaşadığı sürecin çok doğal olduğunu söylemesi ve hissettirmesi önemlidir. Asla hiçbir şey olmamış gibi davranılmamalıdır.
Her regl döneminde; özellikle ilk gün, genç kız, yetişkin kadın yaşı kaç olursa olsun; kendini rahat hissedeceği bir ortamda uzanarak, nefeslerle bedenini rahatlatabilir. Her iki elini birbirine sürterek ellerini hafif ısıtabilir ve ellerinde oluşan sıcak enerjiyi karnına, kasıklarına koyarak şu cümleleri tekrar edebilir.
Bu kısa meditasyon ve cümleler; hem bedeni rahatlatır hem de bilinçaltında regl olmaya dair varsa; düşünce kalıpları ve kadın olmaya dair derin utanç, suçluluk, pişmanlık vb. duyguların serbest kalmasını sağlar.
Regl olmayı seviyorum.
Regl olmam doğurganlığımdır.
Regl olmam sağlığımdır.
Bedenimde hissettiğim ağrı, baskı ve gerginliği serbest bırakıyorum.
Sağlıklı bir genç kızım / yetişkin bir kadınım.
Kadın bedeninde olmayı seviyorum.
Kadın olmayı seviyorum.
Ben kendimi tam olduğum gibi kabul ediyorum ve seviyorum.
Kendini seven kadınların özellikleri nelerdir?
Kendini her koşulda ve her haliyle seven kadın;
• Yaratıcı potansiyelini ifade eder.
• Dişil enerjisini baskılamaz.
• Olaylara ve durumlara karşı esnektir, ön yargıda bulunmaz.
• Neşesi ve kahkahası boldur. Neşe ve kahkahayı etrafıyla da paylaşır.
• Hemcinsleriyle rekabet etmez. Özellikle hemcinslerini destekler.
• Kendini şımartmanın kendini sevmek ve kendine değer vermek olduğunu bilir ve kendini şımartır.
• Bedenine kutsal bir mabet gibi bakar. Kendi bedeniyle barışıktır.
• Bedenine özen gösteren eylemleri, yaşamının bir parçası haline getirir. Kadın bedeninde olmanın kutsal bir hediye olduğunu bilir.
• Kendini tam olduğu haliyle sever ve kabul eder. Kendini asla yargılamaz.
• Hayatı sever, ‘’olan güzeldir.’’ bakış açısıyla hayatı akışta yaşar.
• Sevgi ve şefkat duygularını, kendi ışığıyla AŞKla yansıtandır.
• Üretkenliği ve yaratıcılığıyla çevresine ilham olur.
Kendine güvenmenin kadınlara ve hayatlarına ne gibi etkisi olur?
Kendine güven, insana güvenmeyi, insana güvenmek de hayata güvenmeyi sağlar. Kendine güvenen kadın; her anda değişime kolayca adım atabilir. Yaşamında cesur olur. Konfor alanlarının içine kendini hapsetmez.
Onaylanma ihtiyacı duymadığı için kararlarını kendi başına kolaylıkla ve rahatlıkla alır. Yaşamında ne istediğinin, net olarak farkındadır. Yaşamında hayallerini isteklerini gerçekleştirmek üzere ertelemeden adım atar. Sorun odaklı değil, çözüm odaklıdır. Etrafına ilham olur, elinden geldiği kadarıyla destek olur.
Kendine güvenen kadın; farkındalığını geliştirmek amacındadır. Bu amaçla kişisel gelişimine yatırım yapar. Farkındalığı artıkça yaşam daha mutlu ve huzurlu bir hal alır. Özüne yaptığı yolculuk keyifli bir hal alır. Yaşamın sonsuz olasılıklar barındırdığı bilinciyle, pozitif düşüncenin gücünden faydalanır. Yaşamında mucize olarak adlandırılabilecek gerçekliği yaratır.
Yaratım potansiyelini fark yaratarak ortaya koyar. İlişkilerinde doğal, samimi ve içtendir. Kendini olduğu gibi ifade eder. Yaşamında da samimi, doğal kendini olduğu gibi ifade eden insanlarla ve olaylarla karşılaşır. Kendine güvenen kadın, yaşamı; hediye olarak algılar. Anı yaşar ve anın kıymetini bilerek sürekli bir şükür halindedir.
Kadınlar günlük koşuşturmacanın arasında kendilerini şımartmak için neler yapabilir?
Yazmak, kendini ifade etmek için çok özel, güçlü ve sihirli bir araçtır.
Kendine ayırdığın beş dakikada bile zihnini ve tüm bedenini rahatlatan nefes egzersizleri ve meditasyonlarla kişi kendini şımartabilir. Günlük koşturma içinde bile teknolojinin bize sunduğu olanakları fırsata çevirmek mümkündür.
Örneğin; gözlerini kapayarak dinlendirici doğa seslerini ve müzikleri dinlemek bile kısa bir moladır. Ve anında enerji seviyenizi yükseltir. Ofiste, arabada olsanız bile bilinçaltı hayalle gerçeği ayırt edemediği için kendinizi bulunduğunuz ortamın dışına kolayca alabilir, doğanın içinde, kendinizi huzurlu hissettiğiniz herhangi bir yerde hayal edebilirsiniz ve böylece kendinizi rahatlatabilirsiniz.
Bu da bir şımartma yöntemidir. Dişil enerjinizin tezahür edeceği eylemleri yapabilirsiniz. Keyifle yapılan bir yemek, el becerinizi ortaya koyduğunuz herhangi bir eylem, bedeninize şefkat duygusuyla uyguladığınız masaj, bakım ya da benzer uygulamalar kendinizi şımartabileceğiniz çok küçük uygulamalardır.
En önemlisi ise; kişinin kendi enerjisini yükseltmek için aynada tam gözlerinin içine bakarak içindeki küçük kızla buluşması ve onu çok sevdiğini, onun çok özel ve kıymetli olduğunu söylemesi, hissettirmesidir. Tam gözlerinizin içine bakarak derinlerinizdeki küçük kızla buluşmak, onun minik ellerini tutmak, saçlarını okşamak, başını göğsünüze yasladığını hayal etmek bile sizi onunla buluşturur ve ihtiyacı olan ilgiyi ve sevgiyi kendinizden kendinize vererek kendinizi şımartmayı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca; çocukken aldığımız şımarmanın kötü birşey olduğuna dair inançları öncelikle serbest bırakmalıyız. Çocukken yaptığımız bazı hareketlerde ebeveynin rezil olma korkusu yüzünden ‘’çok şımardın! seni şımarık! diye kızgınlık, suçlama, utandırma duygularıyla pekiştirilen telkinler almış olabiliriz.
Öncelikle bu telkinlerin üzerimizdeki etkisinden özgürleşmeliyiz ki kendimizi şımartmaya hak görelim. Kendimizin sevmeye, sevilmeye layık olduğunu bilelim. Kısacası; şımarmanın bilinçaltındaki algısını, kendimizi sevmek, kendimize ilgi göstermek, değer vermek olarak değiştirelim.
Birkaç ülkede uygulanan regl izni ülkemizde de uygulansa sizce nasıl bir etkisi olur?
Bedenin hassaslaştığı, duyguların yoğunlaştığı regl döneminde kadınların bu süreci; kendilerine ilgi ve özen göstermekle geçirmeleri daha sağlıklı iletişim ve ilişki kurmalarına etki eder. İhtiyaç duyulan bedensel, zihinsel ve duygusal rahatlama kadının kendiyle baş başa kalmasıyla kolaylıkla sağlanabilir. Bu da olası gerginlikleri ve iletişim kazalarını ortadan kaldırır.
Kadın bu özel sürecini kendine gösterdiği şefkat ve sevgiyle daha rahat geçirebilir. Ardından hem iş hayatında hem de özel hayatında daha sağlıklı ve ideal kararlar almasına ve eylemlerde bulunmasına etki eder. İzin uygulansa; olası duygu gerginliklerine ve iletişim kazalarına, ilişki sorunlarına karşı önlem alınmış olur.
Gizem Aydoğan
PembeNar.Com