25.03.2021 - 17:56 | Son Güncellenme:
Genel anestezi, özellikle ağrılı geçeceği düşünülen cerrahi operasyon sırasında hastaların derin bir uyutulma süresinde vücutlarının uyuşturulma işlemine verilen addır. Genel anestezi sırasında vücut ve beyin işlemi bir süreliğine hissedilmez.
Genel Anestezi Nedir, Nasıl Yapılır?
Geçmişten günümüze ağrılı geçeceğine inanılan bazı ameliyatlarda genel anesteziye başvurulur. Genel anestezi, vücuttaki ağrı eşiğini ortadan kaldıran derin bir uyutulma halidir. Buna göre ağrılı geçecek cerrahi operasyon esnasında hasta derin bir şekilde uyutulur. Genel anestezi yapıldığı süre boyunca vücutta nefes alışverişi olmayacaktır. Bu nedenle ağız yolundan bir boru takılır. Bu şekilde vücuda oksijen verilir.
Tüm yaşanan bu süreç hasta tarafından daha sonra hatırlanmaz. Ameliyattan sonra ise hastaya verilen genel anestezi ilaçları azaltılır. Hastaya bağlı olan oksijen tüpü de çıkarılır. Belli bir süre geçtikten sonra hasta uyandırılır. Genel anesteziyi mutlaka uzman kişiler uygulamalıdır. Genel anestezi süreci de mutlaka dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.
Genel Anestezi Komplikasyonları ve Avantajları Nelerdir?
Ağrılı cerrahi müdahaleler sırasında en büyük avantaj hastanın yaşadığı tüm ağrıları hissetmemesidir. Bu hastanın aşırı tepki vermesini engeller. Bunun yanı sıra ameliyatı gerçekleştiren doktorlar da stres yaşamadan soğukkanlı bir şekilde davranabilirler. Ayrıca genel anestezi yapılırken ortaya çıkan komplikasyonlar ürkütücü olabilir. Genel anestezi işlemi hiç de kolay değildir.
Hasta genel anestezi altındayken oluşan komplikasyonlar sonucunda ölümlere kadar gidecek sonuçlar olabilir. Genel anestezi komplikasyonları sonucunda boyun ağrısı, boğaz hasarı, dil ve dudak ağrısını görülebilir. Özellikle de alerji ve sinir hasarları da gerçekleşebilir. Genel anestezi komplikasyonlarından bazıları da koter cihazındayken oluşan yanıklar ve kalp krizi riskleridir. Genel anestezi komplikasyonu oluşmaması için çok dikkatli davranmak gerekir.
Genel Anestezi Öncesinde Neler Yapılır?
Genel anestezi yapılırken kalp atışlarının kontrolü için EKG makinesine bağlanılır. Damara ilaçların verilmesi için iğne ve serum hazırlanır. Başparmak işle kan ve oksijen seviyeleri kontrol edilir. Hastanın dirseğine de tansiyon aleti takılır.