SağlıkGebelikte sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün mü? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler

Gebelikte sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün mü? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler

27.07.2023 - 16:53 | Son Güncellenme:

Bebek bekleyen çiftlerin bazen tek ya da çift taraflı şekilde psikolojik olarak cinsellikten uzaklaşabildiğini söyleyen Op. Dr. Nihal Çetin, gebelikte cinsellik konusunda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Gebelikte sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün mü İşte bu konuda bilinmesi gerekenler

Gebelik kadınlarda hormonal, fiziksel ve psikolojik pek çok farklılıkla kadınların yaşamlarını da bir süreliğine değiştiriyor. Bu değişiklikler nedeniyle anne adaylarının cinsel ilgi ve isteğinde azalma da görülebiliyor. Özellikle ilk gebeliklerde kadınlarda ve eşlerinde bu konuda bazı anlaşmazlıklar da yaşanabiliyor. "Gebelikte cinsel ilişki bebek için tehlike teşkil etmemektedir, son derece normaldir ve çoğu gebe için güvenli olmaktadır" diyen Op. Dr. Nihal Çetin, "Bebek annenin karın kasları, rahim kasları, amniyon sıvısı ve rahim ağzı tarafından korunur. Ancak anne adayında düşük riski, daha önceki gebelik öykülerinde tekrarlayan gebelik kayıpları, erken doğum riski, plasentanın rahim ağzına yerleşmesi gibi sorunlarda cinsellik kısıtlanmalıdır. Gebeliğin son haftaları yani 36 hafta sonrasında baba adayının spermi içerisinde prostoglandinler sebebiyle rahim kasılmaları olabileceği yönünde bazı düşünceler bulunmaktadır" dedi.  Erken doğum öyküsü varlığında son haftalarda cinsellikten kaçınılabileceğibi belirten Op. Dr. Nihal Çetin, bunun haricinde ise kısıtlamaya gerek bulunmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

GEBELİK SIRASINDA KADININ CİNSEL İSTEĞİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR 

Gebelik süreci her kadın için çeşitli zorluklar ve farklılıkları beraberinde getirdiğini aktaran Op. Dr. Nihal Çetin, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak zorlanan gebelerin cinsel yaşamının da etkilendiğini kaydetti. Op. Dr. Nihal Çetin, gebelikte cinselliği etkileyen nedenleri şöyle sıraladı:

  • Yorgunluk, sürekli uyku hali, bitkinlik hissi
  • Uyku ve yeme alışkanlığındaki değişiklikler, büyüyen memeler ve kilo artışı ile baş etmeye çalışma, kendini şişman hissetme ve fiziksel olarak eski haline dönüp dönememe endişesi,
  • Yaşadığı korkular ( düşük korkusu, bebeğe zarar verme korkusu, enfeksiyon endişe vb.) 
  • Doğum eylemi ve bebeğin sağlıklı olup olmayacağı konusunda endişeler
  • Cinsel çekiciliğini kaybetme korkusu, eşinin sevgisini ve ilgisini kaybetme korkusu 
  • Kariyer sahibi kadınlarda gebelik ve annelikle kariyerinin nasıl etkileneceği konusunda kaygılar olarak sıralanabilmektedir.
    Gebelikte sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün mü İşte bu konuda bilinmesi gerekenler

SAĞLIKLI BİR GEBELİKTE CİNSEL AKTİVİTENİN KISITLANMASINA GEREK YOK 

Gebelikteki korku ve endişeler kadında içe dönüklüğe neden olabiliyor. Bu da çiftler arasında soğukluk ortaya çıkmasına neden oluyor.  Kadında cinsel uyarılma zorluğu, cinsellikte ağrı ve cinsel isteksizliğe yol açıyor.  Eşlerini cinsel aktiviteden yoksun bırakmaları nedeni ile suçluluk hissi de gebelerin sorunları arasında bulunuyor. Gebeliğin reddedilmesine kadar giden huzursuzluklar ortaya çıkabiliyor. Sağlıklı bir gebelikte cinsel aktivitenin kısıtlanmasına gerek bulunmuyor. 

Haberin Devamı

DOKTORUN ÖNERİLERİ MUTLAKA DİKKATE ALINMALI

Bebek bekleyen çiftler bazen tek ya da çift taraflı şekilde psikolojik olarak cinsellikten uzaklaşabiliyor.  Bu durumda kadın hastalıkları ve doğum hekiminin önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Gerekirse psikolojik destek alınması da önem taşıyor. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar