05.10.2018 - 10:55 | Son Güncellenme:
Aşırı kilolu insanlar, vücut yağlarından kurtulmak isterken o kadar çok yöntem deniyor ki sonuca bakınca toplumun yarısı ya şişman ya tombul. Pek işe yaramış görünmüyorlar. Bu diyetleri altüst eden yeni bir diyet, bütün dikkatleri üzerine topladı. "GAPS" adıyla bilinen bu yeni formül, zayıflama trendinde adeta devrim yapıyor. GAPS diyetinin özel uzmanları var. Her diyetisyen tavsiye edemiyor. Özel eğitim alıyorlar diyetisyenler ve hastalarını ancak bu eğitimden sonra yönlendiriyorlar. Bu uzmanlardan biri de Kübra Çıtlak Demir. "Bu beslenme sistemi sayesinde vücuttaki fazla kilolar gidiyor. Diyette yer alan fermente gıdalar insanların daha uzun süre kendilerini doygun hissetmesini sağlıyor" diyor..
Bütün sağlığı onarıyor
GAPS diyetinin temel taşları olan "Prob??ot?k" gıdaların fermenta??on ?şlem?nden ?orumlu olduklarını anlatıyor Kübra Çıtlak Demir ve ekliyor: "Sistemi uygulayanlar çok özel besleniyor. İlikli kemik suyu, fermete lahana turşusu ev yapımı yoğurt, kefir gibi fermente gıdalar bu programda ağırlık kazanıyor… Bağırsak florasında iyi bakteriler çoğaldıkça açlık duygusu ortadan kalkıyor. Ve bilinçli olarak sağlıklı besinleri seçmemizi sağlıyor. Özetle, bu diyette bize kilo verdiren aslında faydalı mikroplar! Zayıflarsın kendini daha iyi hissedersin fakat GAPS diyeti bütün sağlığı onarıyor" yorumunu yapıyor.
Bağırsak florasını korumak
Diyetisyen Demir, GAPS'ın felsefesi ve nasıl uygulandığına dair şu açıklamayı yapıyor:
"Gaps diyetinin amacı, bağırsak florasını korumak ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak. Toksinler, ağır metaller ve sindirilemeyen besinler bağırsak çeperinden kana geçebilmekte. Gaps diyetinin ilk basamağı bağırsak astarını onararak bağırsakları ve sindirimi güçlendirmek. Bu diyet sayesinde bağırsak astarı onarılır, vücuttaki fazla kilolar atılır, vücut dengesi korunur ve ruhsal açından da kişinin kendini iyi hissetmesi sağlanır. Bu sistemde probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve probiyotikler büyük önem taşır. Dolayısıyla gıdaların tüketimini çoğaltmak ve diyetisyen tarafından oluşturulan beslenme programını uygulamaktır."
"İkinci beyin"
Bu diyeti uygulayanlar ayda 6 veya 8 kilo verebiliyor. Diyetisyen Kübra Çıtlak Demir şu bilgiyi paylaşıyor: "Bu yöntem sayesinde geliştirilmiş sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin sayısını önemli ölçüde arttırıyoruz. Yemeğin parçalanmasına ve besin maddelerinin emilimine yardımcı olan yararlı mikroplar (probiyotikler) sadece bunu yapmakla kalmıyor aynı zamanda gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi yaygın sindirim sorunlarını gidermede yardımcı oluyorlar. Vücudun beyinden sonra gelen en önemli organı bağırsakta görülen sorunlar, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olabiliyor. Dolayısıyla GAPS ruhsal açından da kişinin kendini iyi hissetmesine neden oluyor.."
Her yaşa göre bir diyet
Adeta "İkinci beyin" olan bağırsaklar öyle bir muhteşem "akıl"a sahip ki.. Bu diyet sadece daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olmakla kalmıyor. Bağırsaklardaki probiyotikleri çoğaltan beslenme tarzı aç olduğunuzu size hissettiren hormonları azaltabiliyor. Ve tokluk hormonunu da arttırabiliyor. Beslenme uzmanı ve GAPS uygulayıcısı Kübra Çıtlak Demir, genç ya da yaşlı herkese yardımcı olacak bir diyet olduğunu söylüyor. Aynı zamanda genç kalmanın harika bir yolu olduğunu belirtiyor: "Bedene bir çok mikroorganizma yayılıyor. Bu mikropların bağışıklık sistemine ve genel sağlığa olan etkisini oldukça ciddiye almak gerekir. İşte GAPS diyeti ile sindirim sisteminde denge kurulmuş oluyor. Beyin ve bağırsak arasındaki ilişki de sağlıklı bir şekilde yeniden kurulmuş oluyor" diyor.
Fermente lahana turşusu faydalı bakteri deposu gibi
Bağırsak mikrobiyotasının onarımı, mutfaktan fermente yiyecekleri eksik etmemekten geçiyor. Probiyotik takviyesi olarak lahana turşusunu özellikle öneriyor Diyetisyen Demir. Bağırsak bakterilerini doğrudan destekleyen bir besin olarak bu turşunun tarifini veriyor:
Malzemeleri her an, her yerde bulunabilen sebzelerden: 1 orta boy lahana, 1 adet mor lahana, 2 adet havuç ve 2 yemek kaşığı kaya tuzu.
Yapılışı ise şöyle; 2 ayrı renkteki lahanalar çok ince olacak şekilde doğranır. 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile lahananın suyu çıkıncaya kadar uzun bir süre ovulur. Havuçlar da doğranır ve ilave edilir. Karışım cam bir kavanoza dökülür ve su eklenir Üstünün suyla iyice kaplanması çok önemli. Lahanaları iyice bastırmak için gerekirse ağırlık kullanılabilir. Kavanozun üzerinin bir tülbentle kapatılıp oda sıcaklığında 5-7 gün kalması gerekir. Fakat serin bir yerdeyse 2 hafta bekletilmeli.. Bu arada sebzeler fermantasyon sürecinde şişeceğinden, yerleştirme esnasında kavanozun üst kısmında 2,5 cm boşluk bırakılmalı.