01.09.2023 - 14:24 | Son Güncellenme:
Kişilerin vücut sağlığını korumak için her zaman dengeli ve düzenli beslenmesi gerekiyor. Ancak bazı yiyeceklerin vücudumuz için ne kadar zararlı olduğunu fark edemeyebiliriz. Özellikle bazı yiyecekler kalp sağlığını olumsuz etkileyerek rahatsızlıkların artışında büyük rol oynuyor.
Kalp krizi ve çeşitli kalp rahatsızlıkları birçok kişinin ileride problemler yaşamasına yol açarken dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor. Kalp sağlığını koruyabilmek için rutin alışkanlıklar konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken ilk şey, beslenme düzenine dikkat etmek.
Sağlıksız beslenme, kısıtlı hareketler, stres veya kötü alışkanlıklar kalp sağlığı başta olmak üzere birçok hastalığı tetikleyebilir. Yapılan araştırmalarda son 10 yılda 40 yaşın altının kalp hastalığına yakalanma olasılığının artış gösterdiği ortaya çıktı.
Kardiyoloji uzmanları kalp sağlığının korunması ve artışların giderilmesi için özellikle beslenme düzenine vurgu yapıyor. Kalp sağlığını koruyabilmek için bu yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor.
Sosis, sucuk salam vb. işlenmiş gıdalar sağlığı fazlasıyla kötü etkiliyor. İşlenmiş etler doymuş yağ, nitrat ve tuz başta olmak üzere birçok farklı katkı maddesi içerir. Dünya Sağlık Örgütü de işlenmiş et tüketiminin kansere yakalanma nedenlerinden biri olduğunu açıklamıştı. Bu nedenle uzmanlar kişilerin işlenmiş gıdalar ile arasına mesafe koyması gerektiğini savunuyor.
Pratik yapımı ve lezzetli tadıyla sevilen tatlılardan biri olsa da puding sağlık için zararlı etkiler barındırıyor. İçerisindeki yüksek şekeri oranı kilo alımına neden olurken kalp hastalığı riskini tetikleyen yiyeceklerden biri.
Aşırı puding tüketimi kilo alımına neden oluyor. Kilo alımı ise kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser risklerini artırır. Uzmanlar, puding tüketiminin risklerine dikkat çekerek sağlık açısından çeşitli riskler yarattığını vurguluyor.
Yüksek oranda şeker içeriğiyle bilinen enerji içecekleri kişilere kısa süreli bir enerji deposu sunsa da sonrasında sağlığa karşı yarattığı tehditler çok fazla. Son derece sağlıksız olan bu içecekler şeker, tansiyon gibi sorunları beraberinde getirir.
Uyku düzenini bozan ve kronik uyku bozukluklarına neden olan enerji içeceklerinin zararları yalnızca bunlar da bitmiyor. Fazla enerji içeceği tüketimi obezite riskini de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini alt üst ediyor.
Birçok alanda sıklıkla tercih edilen hindistan cevizi yağı da sağlığa karşı riskli olabilir. Halk arasında sağlıklı yönleriyle bilinen bu yağ güzellik alanında kullanılsa da cilt bakımı dışında sofralardan uzak tutulmalı. Uzmanlar da hindistan cevizi yağının bazı alanlarda etkili ve iyi sonuçlar verdiğini belirtirken tüketim kısmında sağlık riski oluşturabileceğini söylüyor.
Hindistan cevizi yağının içeriğinde genellikle bilinmeyen maddelere yer verilebiliyor. Bitkisel kökenli bu yağın içerisinde hayvansal kaynaklı yağlar da bulunabilir. Tüketim miktarı aşıldığında ise zararlı etkiler oluşuyor.
Hindistan cevizinde früktoz adı verilen şeker bulunmasa da yağında bulunur. Bu da bağırsak problemlerini beraberinde getirebilir. O nedenle satın alacağınız hindistan cevizi yağının içeriğine bakmayı ihmal etmemeniz gerekir.
Sofralarımızda patatesin her türlüsüne sıklıkla yer veriyoruz. Patates kızartması günün herhangi bir vaktinde tüketilebiliyor. Ancak kızartma versiyonu sağlık için oldukça zararlı. Aşırı tüketimi ise tip 2 diyabet rahatsızlığına yakalanma riskini artırır. Kızartma işlemi nedeniyle içerisindeki aşırı yağ ise damar tıkanıklığına yol açıyor.
Hazırlama aşamasında pek çok işlemden geçen cips yaş fark etmeksizin herkesin tükettiği bir yiyecek. İçerisinde vücudu kötü yönde etkileyecek her şey mevcut. Özellikle fazla tuz barındırması, kalp hastalığı, tansiyon ve felç riski taşıyor. Uzmanlar, çeşidi fark etmeksizin cips türlerinden uzak durmanızı tavsiye ediyor.