İlk olarak tutmayan yoğurdu tencereyle birlikte tekrar ocağa koyun. Ocağın altını açarak orta ateşte ısıtmaya başlayın. Pişmeye başlamadan önce sakın karıştırmayın. Yoğurt ısındığında 1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı sirke ilave edin. Ardından güzelce karıştırın.
Sirke ilavesinin ardından yoğurt iyice kesilmeye başlayacaktır. Bir süre kaynattıktan sonra içerisine tuz ekleyin. Sirke kullanmak istemiyorsanız aynı oranda limon suyu kullanabilirsiniz. Asitli malzemeler sayesinde yoğurt kısa süre içerisinde kesilmeye başlayacaktır. Kaynayan yoğurdun altını kapatıp geniş bir kabın içerisine tülbent yardımıyla dökün.
Tülbentteki karışımın suyunu tamamen süzün. Ardından içindeki kalıntıları farklı bir kaba aktarın. Bu kalıntılar, taze peyniri oluşturacaktır. Yoğurttan elde edilen peynir taze sütten yapıldığı için kısa süre içerisinde tüketilmeli. Taze peyniri kahvaltılarda tüketebilir veya farklı tarifler için kullanabilirsiniz.
Taze peynirin tadını çıkarırken, peynir altı suyunu da değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Peynir altı suyu, faydalı bir protein kaynağıdır. Metabolizma hızını artırarak vücuttaki yağ yakımını hızlandırabilir. Bu da kilo vermek isteyenlerin işine yarayacak.
Peynir altı suyu tok tutma özelliği sayesinde iştah kesici içecekler arasında yer alır. Bu yönü sayesinde, vücuda hem besleyici özellikler verir hem de açlığı bastırır. Üstelik bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair çeşitli söylemler mevcut. Kadınlarda hormon dengesizlikleri ve östrojenin az salgılanması gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir.
Peynir altı suyunu kaldırmak isterseniz, yazın 3, kışın ise 5 günlük ömrü vardır. Ancak kapalı bir şekilde ve dolapta daha uzun süre saklayabilirsiniz. Peynir altı suyunu da kullanabileceğiniz çeşitli tarifler ve karışımlar bulunuyor. Sizin için en uygun olanı araştırabilirsiniz.