06.09.2023 - 08:24 | Son Güncellenme:
Pek çok kişi çiğ eti çözdürürken zaman kaybetmek istemez. Bu nedenle farklı arayışlara, çözüm yollarına yönelebilir. Ancak hızlı olma amacıyla yapılan bazı işlemler etlerin bozulmasına veya tüketim sonrasında farklı sağlık problemlerine neden olabiliyor.
Çözdürme işlemi yanlış uygulandığında birçok kötü sonuçla karşılaşabilirsiniz. Sürekli yapılan bazı çözdürme yöntemleri güvenilir gibi görünse de riskli sonuçlar doğurma payı da fazladır.
Çiğ eti çözdürme aşamasında dondurucudan çıkardığınız et uygun bir alan ve koşulda çözülmediği zaman birçok bakterinin üremesine neden olabilir. Zararlı bakteriler için elverişli bir ortam yaratmaktan her zaman kaçınmalısınız.
Et ile temasa geçmeden önce yapılması gereken en önemli şey el hijyeni. Genellikle temas ettiğimiz yüzeylerde birçok zararlı bakteri oluşur. Bu bakterileri el temasıyla kolayca yayabiliriz. O nedenle çiğ et çözme işlemine temiz ellerle başlamak çok daha faydalı.
Çözdüreceğiniz et miktarı bu konuda önemli bir detay. Büyük ya da kalın et parçalarının çözülmesi normalden daha uzun sürebilir. Büyük et parçalarını tezgah üzerinde uzun süreler boyunca bekleterek çözdürmek de sağlıklı olmaz.
Uzun süre tezgahta bekleyen büyük et parçalarının tamamı çözülene kadar buzları erimiş olan kısımlar bozulmaya başlayabilir. Etin pişirme işlemi haricinde dışarıda tutulmaması gerekiyor.
Beklettiğiniz et parçasının dışı çözünmüşken iç kısmın çözülmesini beklerken et üzerinde bakteri oluşumuna veya bozulmalara sebep olabilirsiniz. Bu tür sorunlara maruz kalmamak için eti buzdolabında çözdürmeyi deneyin.
Hızlı yöntemlerin aksine eti buzdolabında bekletmek fazlasıyla uzun zaman alabilir. Ancak farkında olmadan tüketeceğiniz bozuk etin sağlığa olan zararları da kaçınılmaz olabilir. Bu işlemi en hızlı şeklini uygulamak için etin çözülme zamanlamasını önceden planlayabilirsiniz.
Genellikle herkes eti en hızlı ve kolay yoldan çözdürmek için sıcak su tekniğini tercih eder. Ancak sıcak su kullanımı çiğ etin hızla çözülmesini sağlarken sağlığı yerle bir edecek riskler taşımaya başlar.
Çiğ et, pişmiş yumurta, pişmiş et gibi gıdaların çözüldüğü sıcaklık derecesi oldukça önemlidir. Dondurulan yiyecekler 4 dereceden yüksek sıcaklıklarda veya oda sıcaklığında bekletilirse bakteriler hızlıca üremeye başlayacaktır. Bu da sağlık açısından oldukça riskli bir durum.