14.01.2024 - 14:42 | Son Güncellenme:
Antep fıstığı, protein ve lif açısından zengin bir atıştırmalık olarak öne çıkıyor. Sindirimi kolaylaştıran, tokluk hissini artıran ve aşırı yeme riskini azaltan fıstık besin değeri açısından da zengin. Mineral ve vitamin deposu olan Antep fıstığı, magnezyum, fosfor, potasyum ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağı.
Özellikle göz sağlığı için oldukça önemli iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini en çok içeren kuruyemiş Antep fıstığıdır. Bunların dışında Antep fıstığı, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayan antioksidanlardan polifenol ve tokoferolü de içeriyor.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterli olabilir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de uzmanlar, günde 100 gram fıstık tüketilmesini öneriyor. Bazı uzmanlar da her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini öneriyor.
B6 vitamini tüketimi sayesinde birçok rahatsızlık önlenebiliyor. Bu noktada önemli mineralleri içeren Antep fıstığı büyük rol oynuyor. Tüketimi kırmızı kan hücresi, kolajen yapı ve kemik için vücudun ihtiyacı olan bakır mineralinin yüzde 44'ünü karşılıyor.
Antep fıstığı çok zengin vitamin içeriğine sahip. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve yorgunluğu hafifleten E vitamini bakımından iyi bir kaynak.