16.07.2024 - 12:50 | Son Güncellenme:
Yemek yapmaya yeni başlıyorsanız ve bunun inceliklerini öğrenmek tekniğini bilmek için araştırmalar yapıp çok okuyorsanız muhtemelen bazı ince tüyolarla karşılaşmış olabilirsiniz.
Karşınızda bir ürünü 'doğramak' ve 'küp küp kesmek' gibi iki farklı metod göreceksiniz.
'Nasıl yani bu gerçekten önemli mi?' dediğinizi duyar gibiyim buna cevabımız kesinlikle 'Evet!'.
Doğrama, mutfakta daha rahat hale geldikçe öğreneceğiniz ilk bıçak becerilerinden biridir. Sebze veya et gibi bir şeyi daha küçük parçalara kesmek için keskin bir bıçak kullanmayı içerir.
İki ana doğrama türü vardır: İnce ve kaba. Parçaları eşit şekilde pişmeleri için tek tip boyutlarda doğramak önemlidir ancak mükemmel olması gerekmez.
Küçük boyutta olsa da, doğradığınız yiyecek pişirdiğiniz her şeyin içinde görünür. Bu bıçak kesimi genellikle çorba ve güveç yaparken ve ayrıca daha uzun pişirme süresine sahip tariflerde kullanılır. Çünkü doğrama ne kadar büyükse, pişmesi de o kadar uzun sürer.
Çok fazla yemek yapıyorsanız, bilmeniz gereken bir diğer temel bıçak becerisi de küp doğramadır.
Doğrama gibi, yiyecekleri daha küçük parçalara kesmeyi içerir. Ancak küp doğrama, hassas bir kesimdir.
Burada sunum önemlidir, bu nedenle amaç yiyeceklerinizi mümkün olduğunca aynı boyuta yakın küçük, tek tip küplere kesmektir. Küçük, orta ve büyük olmak üzere üç küp kesme boyutu vardır.
Yiyecekleri doğramak ve küp küp kesmek ortak bir amaca sahiptir ancak aynı şey değildir.
Yiyeceklerinizi mümkün olduğunca düzgün bir şekilde kesmek her zaman iyi bir fikirdir ancak doğramada bu daha az önemlidir.
Özellikle, kaba bir doğramada, parçaların mükemmel bir şekilde düzgün olması gerekmez. Küp küp doğramada, yiyecekler tat ve aromaları serbest bırakmak için daha küçük kesilir.