18.07.2024 - 17:19 | Son Güncellenme:
Musluk suyu çoğunlukla arıtılmış ve temizlenmiş olsa da aslında yemek pişirmek ve çay demlemek için pek uygun değildir. İşte yiyecek ve içeceklerinizde çeşme suyu kullanmamanız için bazı nedenler.
Musluk suyunda bulunan bakteri, virüs ve zararlı mikroorganizmalar yemeklerinize bulaşabilir. Her ne kadar arıtılmış olsa da bunlardan tamamen arınmayan musluk suyu yemeklerinize karışıp sağlığınızı tehlikeye atabilir.
Çeşme suyu ve içeriğinde bulunan kimyasal malzemeler yemeğinizin lezzetini ve kalitesini kötü etkileyebilir. Ayrıca florür gibi zararlı kimyasallar sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Aynı zaman musluk suyu mineral ve tuz içeriği bakımından yüksek olabilir. Bu da yemeklerinizin tadını etkilemekle kalmaz aynı zamanda beklediğiniz lezzeti bulamayabilirsiniz.
Her ne kadar arıtılmış olursa olsun musluk suyu içeriğinde bir miktar kireç barındırır. Bu da yemeklerinizde kireçlenmeye yol açabilir ve yemeklerinizin görüntüsünü bozabilir.
Musluk suyu içerken hoş olmayan bir tat veya koku fark etmiş olabilirsiniz. Bunun, suya rutin olarak eklenen klor olması muhtemeldir. Klor, sıkıştırılarak sıvı haline dönüştürülen aşındırıcı, zehirli bir gazdır. Elde edilen sıvı, bakteri ve diğer mikropları öldürmek için içme suyuna ve yüzme havuzlarına karıştırılır.
Klor ayrıca antifriz, böcek ilacı ve çamaşır suyu gibi birçok alanda kullanılır.
1990'ların başından bu yana klorlu su ile mesane kanseri arasında bir ilişki olduğuna dair kanıtlar da artıyor.
Araştırmalar, hamilelikte musluk suyu içmenin doğmamış çocukta ciddi kalp veya beyin kusurları riskini iki katına çıkarabileceğini öne sürüyor.
Yaklaşık 400 bin bebek üzerinde yapılan bir çalışma, klorlama ile oluşan kimyasallar ile üç doğum kusurunun oluşumu arasında net bir bağlantı buldu.