08.09.2024 - 12:45 | Son Güncellenme:
Tok tutan ve kalbi koruyan kuruyemişler merak ediliyor. Bu kuruyemişlerin en büyük özellikleri ise yağlarının faydalı olması ve kilo aldırmaması. Bir diğer önemli nokta ise haberimizdeki tüm kuruyemişler ve faydalı besinler, Türkiye’de yetişiyor ve Asya ülkelerine de buradan ihraç ediliyor. Peki bu yemişler neler?
Tüketilmesi konusunda sık sık uyarılan kuruyemiş hakkında yeni bir açıklama geldi. Yüksek kalori ve faydalı yağlar bulundurulan kuruyemiş, diyet listelerinin de vazgeçilmezi. Fakat kuruyemiş fazla tüketildiğinde yağlanma ve aşırı kiloya da sebebiyet veriliyor. Tek başına zararlı olmasa da kuruyemişler, lezzet bakımından da ön plana çıkıyor.
Türkiye'de bolca bulunan ancak talep düşük olduğu için ihracatta daha fazla söz sahibi olan kuru üzüm, sağlığa en faydalı kuruyemişlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilen kuru üzüm, hafızayı güçlendiren etkileriyle dikkat çekiyor.
Neuchâtel Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, Japonya'daki insanların güçlü hafızalarının arkasındaki nedenlerden birinin de beslenme alışkanlığı olduğu ortaya kondu. Asya kültürleri, diyetlerinde sıkça kurutulmuş meyvelere yer veriyor.
Popüler kuruyemişlerden biri olan badem, son derece faydalıdır. Sindirim sistemini hızlandırma özelliği ile kilo verme sürecine yardımcı olan badem, bol miktarda E vitamini içerir ve çiğ ya da kavrulmuş olarak da tüketilebilir.
Tatlılarda ve çikolatalarda bol bol kullanılan Antep fıstığı, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar açısından da zengindir. Bu sağlıklı yağlar, kalp sağlığını korumaya, kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye ve iyi, yani HDL kolesterolün artmasına destek verir.
Bitkisel protein kaynağı olan Antep fıstığı, kas gelişimi ve onarımı için çok önemlidir. Lezzeti sayesinde sıkça tercih edilen bu kuruyemiş, hücresel sağlık, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonu için de fayda sağlar.