19.03.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:
Meyve suyu doğrudan kan dolaşımınıza karıştığı için vücudunuza fayda sağlamanın harika bir yoludur. Ancak dikkat! Meyve suyu sıkmaya yeni başlayanların yaptığı en yaygın hatalardan biri, taze meyve sularına çok fazla meyve eklemektir.
Meyveler vitamin ve minerallerle dolu olsalar da vücudunuzu bol miktarda fruktoza yani şekere maruz bırakırlar.
Tabii ki bu hazırladığınız sebze sularına ekstra lezzet katmak için biraz meyve ekleyemeyeceğiniz anlamına gelmez ancak çok fazla fruktozun kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olduğunu unutmayın!
Özellikle şeker ve mantar hastalığı ile mücadele edenler bundan daha fazla etkilenebilir.
Sebze sularını tadından dolayı içmekte zorlanıyorsanız limon veya misket limonunu deneyebilirsiniz. Hem tadları oldukça güzel hem de düşük şeker oranına sahiptirler.
Sağlıklı sebze suları yapmanın püf noktası, yeşil sebzeleri de işe dahil etmektir. Çünkü yeşil sebzeler doğası gereği klorofil üretirler ve bu da tükettiğinizde vücudunuzun oksijenlenmesine yardımcı olur.
Sonuç olarak vücudunuzun temizlenmesini sağlar, kan dolaşımınızı iyileştirir ve size enerji verirler.
Yeşil sebzelerle ilgili bilmeniz gereken bir başka şey de meyveler ve tatlı sebzeler (havuç ve pancar) gibi kan şekerinizi yükseltmeyecek olmalarıdır.
Meyve suyu hazırlarken kullanabileceğiniz en iyi yeşil sebzelerden biri Romaine maruludur.
Tadının ne kadar harika olduğuna ve suyunuzdaki diğer tüm yeşil sebzeleri ne kadar iyi tamamladığına şaşırabilirsiniz.
Sağlıklı taze meyve suyunuzdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız aç karnına (yemekten en az yarım saat önce) için. Neden mi?
Vücudunuz, meyve suyundaki tüm vitamin ve mineralleri daha hızlı emebilecek, hiçbir şey israf etmeyecek ve bu işlem sırasında sindirmek için çok az çaba sarf edecektir.
Ancak unutmayın; meyve suyu bir öğün yerine geçmez, sadece sağlığınızı daha iyi hale getirebilmeniz için attığınız küçük bir adımdır.
Meyve suyu içmek için en doğru zaman sabah ise vaktidir. Meyve suyunuzu içtikten yarım saat sonra da kahvaltınızı yapın. Vücudunuzdaki farkı hissedeceksiniz.
Büyük bir sürahi meyve suyu sıkmak ve onu birkaç gün saklamak kulağa ne kadar hoş gelse de aynı zamanda bu, vücudunuzu alabileceği vitaminlerden mahrum bırakmanız demektir.
Sıktığınız meyve suyunu hemen içmeye çalışın! Çünkü 15 dakika sonra ışık ve hava birçok vitamini yok edecek hatta meyve suyunuz tüm antioksidan gücünü kaybetmeye başlayacak.
Eğer bunu yapamıyorsanız meyve suyunuzu ışık ve hava geçirmez bir kaba aktarıp buzdolabına koyun ve 24 saat içinde tüketmeye çalışın.
Taze meyve suyu kadar besleyiciliği yüksek olmayabilir ancak yine de hiç içmemekten daha iyidir.
Meyve suyunu büyük bir hızla bitirmeye çalışmayın; oturun ve meyve suyunu yudumlamaya zaman ayırın hatta yutmadan önce ağzınızda döndürün.
Bu, sindirim enzimlerini aktive eder ve vücudunuzun meyve suyunu daha hızlı sindirmesine yardımcı olur.
Oturmak, rahatlamış bir zihne sahip olmanıza katkı sağladığı için meyve suyu içerken yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Mide ve sindirim sistemimiz çok hassastır. Acele halinde meyve suyunu tüketmek, sindirim sürecini zora sokabilir. Bu nedenle oturarak sakince meyve suyunuzun tadını çıkarın.
Meyve sıkma eylemi, meyve ve sebzelerdeki lifi ayrıştırdığı için vücudun besinleri daha hızlı emmesine sebep olur.
Yani eğer taze meyve suyu hazırlarken organik ürünler kullanmıyorsanız vücudunuz böcek ilaçları ve kimyasalları da sindirir.
Organik ürünler almak için maddi gücünüz yoksa hangi meyve ve sebzelerin daha yüksek pestisit oranına sahip olduğunu araştırarak meyve ve sebze alışverişinizi öyle yapın.