14.09.2023 - 14:53 | Son Güncellenme:
Taze fasulye gereken ölçülerle ve yöntemlerle pişirilmediğinde lezzet olarak sizi tatmin etmeyebilir. Yanlış pişirme teknikleri nedeniyle de görüntü olarak sönük kalabilir. Bazı kişiler ise taze fasulyenin çok koyu salçalı görümünden şikayetçi olabilir. Ancak bunlar için çok kolay püf noktalar bulunuyor.
Taze fasulyeleri seçerken dikkat etmeniz gereken şey taze ve diri olmaları. Sönük renkteki fasulyelerden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Canlı yeşil renkte, pürüzsüz kabukları olan fasulyeler yemek yapmak için idealdir. Uç kısımlarının da kırık olmamasına dikkat edin.
Aldığınız fasulyeleri yıkamak için öncelikle uç kısımlarını kesin. Saplarını ayıkladığınız fasulyeleri bol suyla yıkayın. Ardından kağıt havlu ile kurulamayı unutmamanız gerekiyor.
Fasulyeleri doğru teknikler izleyerek haşlamak için bol tuzlu kaynar suya atın. Yaklaşık 10 dakika pişirin. Fasulyelerin pişme seviyesini anlamak için belirli aralıklarda çatal batırarak kontrol edin. Çatalda hafif direnç hissettiğinizde ocaktan alabilirsiniz. Gereğinden fazla pişirdiğinizde fasulyeler sönük kalır.
Genellikle herkesin atladığı bu kısım, fasulyelerin asıl lezzet kazandığı aşamalardan biridir. Fasulyeler piştikten sonra hızlıca soğutulması gerekiyor. Bunun için ocaktan aldığınız fasulyeleri buzlu suya atarak soğutun. Bu işlem sayesinde hem fasulyeniz daha lezzetli olacak hem de sönük gözükmeyecek.
Yeşil fasulyeye lezzet katmak için yapılması gereken tüyolardan biri de içine limon suyu eklemek. Servis aşamasına gelindiğinde fasulyelerin içine az miktarda limon suyu dökün. Bu sayede fasulye çok daha lezzetli olur, canlı gözükür.
- 500 gr taze fasulye
- 1 adet orta boy soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet domates
- 2-3 adet kesme şeker
- Tuz
Taze fasulyenin uç kısımlarını ve görünen kılçıklı kısımlarını ayıklayın. Sonrasında istediğiniz boyutta ve büyüklükte kesin. Hazırladığınız taze fasulyelerin temizlenmesi için iyice yıkayın. Ancak kurulamayı unutmayın.
Geniş bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağlı tencereye ekleyip kavurun. Domatesleri küp küp doğrayın, tencereye ekleyin. En sonunda da hazırladığınız fasulyeleri koyun. Tüm sebzeleri 2-3 dakika birlikte kavurun.
Fasulyelerin üzerine 1 su bardağı sıcak su dökün. Tencereye damak zevkinize uyacak kadar kesme şeker ve tuz ekleyip karışmasını sağlayın. Orta ateşte 40 dakika pişirin.
Servis tabağına aldığınız fasulyelerin soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra lezzeti daha da ortaya çıkacaktır. Servis etmeden önce üzerinde limon suyu gezdirmeyi unutmayın. Taze fasulyeniz hazır, afiyet olsun.