01.06.2024 - 17:33 | Son Güncellenme:
Tavuk pişirirken tencerenin üst yüzeyini kaplayan beyaz tabaka, herkesin aklında aynı sorunun canlanmasına yol açıyor. Pişirdiğiniz tavuk bozuk olabilir mi? Endişelenmeyin, aslında sebebi daha başka.
Pişerken tavuk göğsünün içinden sızan beyaz madde, tencere yüzeyini köpüklü bir görüntüyle kaplayabilir. Aslında albümin adı verilen bu madde, bir çeşit proteindir. Yumurta beyazında da bulunan bu protein, aşırı ısı nedeniyle beyaz rengine döner.
Tavuk eti ısındıkça, hücrelerde bulunan proteinler farklılaşmaya başlayıp birleşerek dışarı çıkar. Bu beyaz madde, aslında tavuk etinin suyu içinde çözünmüş proteinlerin birleşimidir.
Beyaz protein tabakasının oluşmasını önlemek istiyorsanız pişirme sırasında bunlara dikkat etmelisiniz. Özellikle pişirme yönteminden kaynaklanan bu görüntü, farklı bir pişirme tekniği ile değiştirilebilir. Tavuk fırında pişirildiğinde veya ızgara yapıldığında bulaşmayabilir.
Dondurulmuş ve çözülmüş tavuklarda buz kristalleri beyaz sıvının görünürlüğünü artırabilir. O nedenle tamamen çözünmemiş tavukları pişirdiğinizde beyaz maddeleri daha sık görebilirsiniz.
Tavuğun derisi ve kemiği az olduğunda, özellikle tavuk göğsü gibi yağsız tavuklarda sıvı dışarı atılabilir. Ancak tenceredeki görüntüsü hoş olmasa da beyaz tabakayı tüketmenin herhangi bir sakıncası yoktur.
Ancak deneyen birçok kişi beyaz tabakanın tadının pek de hoş olmadığını söylüyor. O nedenle tavuğu pişirmeden önce kağıt havluyla kurulayarak, pişirme tekniklerine dikkat ederek ve yüzeydeki beyazları temizleyerek katkı sağlayabilirsiniz.