01.04.2024 - 13:43 | Son Güncellenme:
Buğday tanesinin alt bölümünde bulunan embriyo rüşeym olarak adlandırılıyor. Rüşeym; buğdayın büyümesini, çoğalmasını ve çimlenmesini sağlayan buğday çekirdeğinin en önemli bileşenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Buğday rüşeymi, buğdayın hayat kaynağı olarak da biliniyor.
Rüşeym, işlenmiş buğday ürünlerinin birçoğunda bulunmamasına rağmen, tam tahıllı buğdayın önemli bir besleyici bileşeni. Buğday rüşeymi tüm tanenin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi aşamasında ise özel bir ayrıştırma işlemi uygulanıyor. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilo rüşeym elde ediliyor.
Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde uzun süre tokluk hissi veren rüşeym, kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkili oluyor. Kan basıncını dengeliyor ve kalbi koruyor. Rüşeym antioksidan içeriği sayesinde ise yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor.
Rüşeym, sevilen diğer tahıllar gibi besin değeri yüksek olmasıyla önem kazanıyor. Folik asit, E, A, B1, B6 vitamini kaynağı olmasının yanında, vücudun ihtiyacı olan tüm besin değerlerine de sahip. Demir eksikliği yaşayanlar için de tercih edilmesi gereken bir kaynak olarak tanımlanıyor.
Buğday rüşeymi pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Rüşeymler süt, yoğurt, kefir türü süt ürünlerinin içerisine karıştırılarak ya da yulaf lapası gibi pişirilerek de tüketilebilir. Aynı zamanda toz haline getirilen rüşeymler ekmek yapmak için de kullanılabiliyor.