18.06.2020 - 15:03 | Son Güncellenme:
Çay ağacı yağı, Avustralya çay ağacı yapraklarını buharlaştırmaktan elde edilen temel bir yağ çeşididir.
Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağının, topikal olarak uygulandığında antibakteriyel olduğuna inanılmaktadır.
Uzmanlara göre göre, topikal çay ağacı yağı, akne ile ilişkili bakterileri öldürebilecek bazı antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Yapılan bir araştırma, çay ağacı yağının antibakteriyel özelliklerine ek olarak; antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikler de barındırdığını gösterdi.
Umut verici çalışmalara rağmen, bu bileşeni cilt bakımı rutininize dahil etmeye karar verirseniz akılda tutulmanız gereken birkaç faktör var.
Uzmanlara göre, çay ağacı yağı ürünlerinin hafif ila orta derecede aknesi olan hastalarda lezyon sayısını azalttığı bulunmuştur.
Bununla birlikte, orta ila şiddetli akneniz varsa, çay ağacı yağı aknenizin görünümünün de etkili bir rol oynayamayacaktır.
Araştırmalar, çay ağacı yağı içeren bir tedavi jelinin sivilceleri hafifletmede etkili olabileceğini düşündürse de, muhtemelen diğer akne tedavisi seçenekleri kadar hızlı sonuç vermeyecektir.
Uzmanlar, çay ağacı yağının akne üzerinde çalışmasının, popüler bir akne tedavisi olan benzoil peroksitten daha uzun sürdüğünü ve bazı kişilerin içeriğe alerjik olabileceğini belirtiyor.
Bununla birlikte, daha yavaş bir oranda çalışmasına rağmen, en az yüzde beş çay ağacı yağı içeren jellerin, yüzde beş benzoil peroksit içeren losyonlar kadar etkili olabileceği de dikkat çekici bir bulgu...
Herhangi bir yeni cilt bakım bileşeninde olduğu gibi, akne için çay ağacı yağı kullanmanın güvenliğini merak edebilirsiniz.
Uzmanlara göre, topikal olarak uygulandığında çay ağacı yağı genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, ortaya çıkabilecek potansiyel yan etkiler de gözlemlenebilir.
Çay ağacı yağı hassas ciltlerde; cilt tahrişi, kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık ve kuruluğa neden olabilir. Uzmanlar, egzamanız varsa çay ağacı yağı kullanmamanızı tavsiye eder.