Orkide bitkisinin köklerinden elde edilen salep tozu, Osmanlı döneminde de bol bol tüketiliyordu. 'Osmanlı'nın lattesi' olarak anılan ve özellikle kış aylarında vazgeçilmez tatlı içeceklerden olan salebin sağlığa etkili faydaları bulunuyor. Toz haliyle sütü karıştırarak elde ettiğimiz salep günümüzde bile sıklıkla tercih ediliyor. Sıcaklığıyla sevilen bu içecek salep orkidesinden elde ediliyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yetiştirilen salebin faydalarını duyunca her gün tüketmek isteyebilirsiniz. Salep, diğer içeceklerden farklı olarak kalorisi oldukça düşük bir içecek. Birkaç bardak tüketildiğinde bile kolay kolay kilo almanıza yol açmaz. Mineraller açısından zengin olan bu içek tam bir hastalık savar. Sindirim sistemini düzenleyen salep, içindeki yüksek lif kaynağı sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Bu sebeple de bağırsak sağlığına olumlu yönde etkiler verir. Dünyada çoğu insanın en fazla yakalandığı hastalık türlerinden biri olan kalp ve damar rahatsızlıkları oldukça ciddi bir problem. Salep tüketimi de kalp sağlığını destekleyen içecekler arasında yer alıyor. Düzenli olarak salep tüketirseniz kalp rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kolesterolün dengelenmesi için etkili olacaktır. Kolesterolü düşürerek kalp sağlığına etkili faydalar yaratmış olursunuz. Östrojen hormonuna benzer etkiler barındıran salep özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için faydalı bir içecek. Hormonal dengenin dalgalandığı bu zamanlamada salep tüketimi daha sağlıklı bir vücut sistemi sağlar. A, C, B, vitaminleri açısından zengin olan salep, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarının olası riskinden kişileri koruyabilir. Cilt sağlığı ve sinir sistemine yönelik iyileştirici faydaları mevcut. - 500 ml süt- 1 tatlı kaşığı toz salep- 1 yemek kaşığı toz şeker- Tarçın Gerekli miktarda hazırladığınız sütü bir tencereye boşalttıktan sonra kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Bu sırada salep tozu ve şekeri farklı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımı sütün içine ekleyip pişirmeye devam edin. Kaynamaya başladığında ise ocaktan alıp üzerine tarçın serpiştirip afiyetle tüketebilirsiniz. Salep her ne kadar sağlığa faydalı olsa da içine eklenen şeker miktarı önemlidir. Bu nedenle aşırı şeker tüketiminden uzak durulması gerekir. Düşük kalori miktarına sahip olan salep, şeker, krema veya çikolatayla birleştiğinde kalori değeri birden artabilir. Aşırıya kaçmadığınızdan emin olun.