28.09.2020 - 17:00 | Son Güncellenme:
Şekersiz sakız, diş macunu etkisi taşıyan etkili bir bakteri öldürücüdür. Bu da diş eti iltihabından ve oluşacak çürüklerden korur. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemek diş üzerindeki zararlı asit ve gıda artıklarının diş minesine zarar vermesini engeller. Dişlere ek olarak kalsiyum ve fosfat sağlayarak mineyi güçlendirir.
Ancak sakız şeker içeriyorsa, diş sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Ağız boşluğunuzda yaşayan bakteriler, şekeri midenize ulaşmadan sindirerek dişlerinizde plak oluşumuna neden olur ve hızlıca çürümesini sağlar.
Sakız çiğnemek, kalp atışını, kan akışını ve beyne oksijen dağıtımını artırır. Bunun olumlu etkilerinden biri de hafıza problemlerini geliştirir.
Kolayca düşünceyi işlemeyi, karar vermeyi ve konsantrasyon bozukluğunu ortadan kaldırır. Ancak bu etki uzun süreli işe yaramaz. Yalnızca zor bir işle uğraşırken veya başlamadan önce işe yarar.
Sakız çiğnemenin iyi yönlerinden biri de açlığınızı bastırarak, kilo vermenize yardımcı olabilir. Özellikle sabahları uyandığınız da sakız çiğnerseniz gün boyu kendinizi daha aç hissedersiniz.
Sakız, hem tatlı hem de kalorisi düşüktür, bu yüzden abur cuburu azaltmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda enerji harcamasını artırır, metabolizmanızı hızlandırır ve yemek yedikten sonra kendinizi daha az yorgun hissetmenizi sağlar.
Tüm bu iyi etkilerin dışında sakız çiğnemek kilo almanıza da neden olabilir. Çiğneme isteği sırasında salgılanan tükürük bezleri beyne sinyaller göndererek, sürekli aç hissetmenizi sağlar. Özellikle meyveli sakızlar, sağlıklı atıştırmalıklardan ziyade vücudu abur cubur yemeye zorlar.
Sürekli çiğneme, çene eklemlerini ve çevresindeki kasları etkileyen bir bozukluğa yol açabilir. Herhangi bir çene hareketine -yemek yerken, gülerken hatta konuşurken- bazen boyun ve omuzlara kadar yayılan şiddetli bir ağrı eşlik eder.
Özellikle stres anında insanlar bilinçsizce dişlerini sıkma eğiliminde olurlar. Böyle durumlarda sakız çiğnemek tüm bu risklerin artmasına neden olur.
Sakız çiğnerken ekstra salgılanan tükürük üretimi, sabah ve hareket kaynaklı mide bulantısını önler. Hatta birçok kişi bu yöntemin ilaçtan daha hızlı sonuç verdiğini, kusma ve mide rahatsızlıklarını azalttığını söylüyor.
Ancak hassas bir mideniz veya hazımsızlığınız varsa bu durum tam tersi bir etki yaratabilir. Sakızı her çiğnediğinizde ne kadar küçükte olsa hava yutar vemidenizi şişkinliğe yol açabilecek gazla doldurursunuz. Bu da mide de kramplara, ağrılara ve ishale neden olabilir.
Ağır yemeklerden sonra sakız çiğnemek, yemek borusundaki asit seviyesini düşürür. Buradaki tükürükakışı, asidi seyrelterek ve nötralize ederek, reflü veya mide ekşimesi gibi rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olabilir.
Şaşırtıcı bir şekilde sakız çiğnemek, anti-stres ve ruh halini iyileştiren etkilere sahiptir. Basit bir çiğneme hareketi kortizol ve stres hormonu seviyesini düşürerek sizi rahatlatır. Anksiyete ve yorgunluk gibi sorunları ortadan kaldırır.
Ancak çene üzerindeki sürekli baskı, migren gibi gerilim tipi baş ağrılarının oluşmasına neden olur. En kötü durumda bile kronik baş ağrısına yol açabilir. Özellikle migrene yatkınlığınız varsa, sakız çiğnemekten uzak durun.
Kulak enfeksiyonu, burun ve kulakları birbirine bağlayan tüplerde bakteri biriktiğinde ortaya çıkar. Genellikle çocuklarda ortaya çıkan bu durumu sakız çiğneyerek çözebilirsiniz.
Doğal tatlandırıcı ksilitol içeren sakız, bakterilerin buraya yerleşmesini önlemeye yardımcı olur.