Son kullanma tarihi geçen protein tozu, kendini bazı noktalardan belli edecektir. Bunun için görüntüsüne, rengine ve tadına dikkat edebilirsiniz. Protein tozları, hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan elde edilebilir. Bu durumda protein türü raf ömrünü etkileyebilir.
Araştırmacılar peynir altı suyu proteini üzerinde çalışmış ve bu ürünlerin kalitesini 19 aya kadar koruyabildiği sonucuna varmış. Ancak diğer protein ürünleri bu kadar geniş çapta araştırılmamıştır. Peynir altı suyu, kazein, soya, kolajen, bezelye, pirinç, yumurta akı ve çeşitli kombinasyonları marketlerde bulunabilir.
Tükettiğiniz protein tozunun türü ne olursa olsun, rengi solmuş veya topaklanmış görünüyorsa tüketmemekte fayda var. Riskli durumlardan uzak durup yeni bir protein tozu edinebilirsiniz. Mevcut olan tozu ise bir süreliğine buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ancak protein tozunu buzdolabında ne kadar süre saklayabileceğiniz, türüne ve içeriğine göre değişecektir. Mağazadaki şişelenmiş protein karışımları açıldıktan sonra yaklaşık iki gün dayanacakları hava geçirmeyen bir kabın içerisinde saklanmalıdır. Ev yapımı protein karışımları da aynı şekilde kapalı bir kapta saklanabilir.
Protein karışımları hazırlıyorsanız, bu karışımları raf ömrünün üzerine taşımak için dondurabilirsiniz. Dondurulmuş kahve veya önceden hazırlanmış içecekleri dondurarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. Protein shake küpleri yapmak için shake'i bir buz kalıbına yerleştirin. Dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz. Böylesi çok daha sağlıklı olacak.