Kullanılmış veya eski tabaklardan kaçınmanızı öneririz. Eski tabak çanaklar sıkı güvenlik düzenlemeleri yürürlüğe girmeden önce üretilmiş olabilir. Bu nedenle bu tür ürünleri yiyecek amaçlı kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Eğer elinizdeki tabaktan emin değilseniz kurşun ve kadmiyum test kitlerini kullanabilirsiniz. Ancak, şüpheye düştüğünüzde, onu kullanmaktan vazgeçmek gerekir.
Plastik yemek takımlarından ve melamin tabak takımlarından kaçınmalısınız. Bu seçenekler daha ekonomik olsa da, zararlı kimyasalları yiyeceklere sızdırabilir. Sağlıklı bir evde yemek takımları için en güvenli malzeme seramik, cam ve paslanmaz çelik gibi daha yüksek kaliteli seçeneklerdir. Bunlar genel güvenlik profilleri ve malzemeye özgü diğer avantajlarıyla da öne çıkar.
Yemek takımları için en güvenli malzeme porselen ve seramiklerdir. Kurşunsuz ve düzgün bir şekilde sırlandığında seramik ve porselen tabaklar her mutfağın vazgeçilmezidir. Ayrıca, renk, doku ve şekil seçenekleri de sınırsızdır.