05.12.2016 - 14:39 | Son Güncellenme:
Bir ya da iki elde birden başlayan titremeler zamanla vücudun diğer bölgelerine de yayılmaya başlar. Titremeler, genellikle vücut hareket halindeyken değil durağanken başlar. Dururken başlayan titreme birşeye uzandığınzda duracaktır. Zaman içinde titremeler daha sık hale gelir ve kişinin yazı yazma gibi basit işlerini etkiler.
Bradikinezi adı verilen durum vücudun istem dışı olarak normalden daha yavaş hareket etmesi anlamına geliyor. Yavaşlık özellikle bir şeye uzanmak ya da ayağa kalkmak gibi bir hareketin başlangıcında göze çarpar.
Genellikle vücudun bir tarafında oluşan kas tutulması hareket etmeyi daha da zor hale getirir.
Parkinson hastaları için yürürken ve ayakta dururken dengeyi sağlamak zordur. sıklıkla dengelerini kaybedip düşebilirler.
Vücut kaslarında tutulmalar ve yavaşlamalar yüzdeki kasları da etkiler ve yüz ifadeleri kaybolur. Gülme, kaşları çatma gibi hızlı, otomatik hareketler yavaşlar.
Kas fonksiyonları bozuldukça, yürüme yavaşlar ve düzensizleşir.
Yüz kaslarındaki tutulma sadece gülmeyi değil konuşmayı da zorlaştırır. Parkinson hastaları konuşurken kelimeleri tam olarak telafuz etmekte zorlanabilirler.
Sinir sistemini etkileyen Parkinson hastalığı depresyon, kaygı, halüsinasyon, psikoz gibi mental ve duygusal problemlere neden olabilir. Bunun yanı sıra düşünmeyi ve konsantre olmayı zorlaştırabilir.
Göz kırpmak ve yutmak gibi otomatik fonksiyonlar Parkinson hastaları için zor hale gelebilir. Ağız kaslarının kontrolünü kaybettikleri için salyaları akabilir.Duygu Bay / PembeNar