01.10.2024 - 16:09 | Son Güncellenme:
Kabarık bir kek veya pandispanya hazırlamak için kekin iyice çırpılması gerekir. İyi çırpılmış kekik kabarması daha basit olacaktır ve pamuk gibi bir kıvama sahiptir. Kabarık bir kek harcı kolay görünse de iyi bir hamura ulaşmak kolay olmayacak. Bazı durumlarda ise kekin etrafı pişebilir, ortası çiğ kalabilir. İşte çöpe atmadan kurtarmak için yapılacaklar.
Özellikle pandispanya keklerinin harcı nefis görünse de pişirme aşamasında çiğ kalan yerler olabilir. Bu durum genellikle kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan veya çatal batırıldığında fark edilir. Bu durumda pastayı çöpe atmaya yeltenebilirsiniz. Ancak kurtarmanın bir yolu var.
Kekin pişmeyen kısımlarını pişirebilmek ancak yapısına zarar vermemek için alüminyum folyo kullanabilirsiniz. 'Çadırlama' olarak adlandırılan bu yöntem tavanın içindeki ideal sıcaklığı korumak için uygulanır. Kekin üzerine alüminyum tabakası yerleştirip kekin pişen kısmını koruyabilirsiniz. Bu korumayı uygularken folyonun çadır gibi görünmesi gerek.
Çadırlama işlemi yalnızca kek tarifi için değil, lazanya gibi yüksek sıcaklıklarda kuruyan lezzetli yiyecekler için uygulanabilir. Folyo, nemi kek tepsisinin içine kapatır ve fırının üstündeki ısıtıcıdan gelen sıcaklığı saptırır. Çifte görev üstlenen folyo, kekinizi kurtaracak.
Kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise folyoyu pişirmeye başlamadan önce kullanmaktır. Kek kalıbını folyo ile kaplayarak fırına atabilirsiniz. Ancak folyonun ortasına delik açmayı unutmayın. Bu yöntemi kullanarak en iyi kek sonucunu alabilirsiniz. Eğer folyo kabarmaya başlarsa, keke yapışmaması için pişirme spreyi kullanın.
Tariflerde belirtilen pişirme süresine uymalısınız. Ancak her fırının farklı olabileceğini unutmayın. Pişirme süresi dolmadan önce fırının kapağını açmamaya özen gösterin, bu hamle keki çökertebilir. Kekinizi fırının orta rafında pişirin. Üst veya alt raflar, eşit olmayan pişmeye neden olabilir. Genellikle kekler için 170-180°C uygundur.
Kek yapmadan önce fırınınızı en az 10-15 dakika önceden tarifte belirtilen sıcaklığa ayarlayın ve ısıtın. Soğuk fırına koymak keki olumsuz etkiler. Keki fırından aldıktan sonra kalıbında birkaç dakika soğumasını bekleyin ve ardından tel ızgara üzerine alın. Böylece nem dışarı çıkacak ve alt kısmın pişmeye devam etmesi önlenecek.