25.12.2018 - 11:16 | Son Güncellenme:
Hazımsızlık ve mide rahatsızlığı, yemek yedikten sonra şişkinlik hissi, hafif bulantı, iştah kaybı ve mide ekşimesi yakınmaları mide kanserinin erken bulguları olabilir. Bu belirtiler ülser veya gastrit yakınmalarına benzerdir.Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız erken ve doğru teşhis için gastroenteroloji uzmanına başvurmalısınız.Mide kanserinden korunmak için birazdan vereceğimiz maddelere özellikle dikkat etmelisiniz. İşte mide kanserinden korunmanızı sağlayacak beslenme alışkanlıkları…
Kırmızı eti haftada 150-200 gram ile sınırlandırmak daha çok omega-3' den zengin somon, ton, tuna, sardalya, uskumru ve hamsi gibi balıklar dönüşümlü (haftada 3 gün) tüketilmelidir.
Sarımsak, kırmızı soğan ve pırasa gibi sebzeler mide kanserinden koruyucu bitkilerin başında gelir. Kırmızı soğan günde bir orta boy, sarımsak 2-3 diş tüketilebilir. Diş sarımsak pişirilmeden önce kırılmalı ve 10 dakika kadar beklenmelidir. Bu sayede yararlı olan allisin bileşeninin oluşmasını sağlarız ve daha faydalı olur.
C vitamini mide kanserinden koruyucudur. C vitamininden zengin su teresi, tatlı sarı-yeşil-kırmızıbiber, brokoli, karnabahar, marul, kivi, çilek, portakal, pişmiş domates ve fasulye diyet içinde olmalıdır. Günde 100 gram tüketilen tatlı biber günlük C vitamini ihtiyacının 2-3 katını sağlar.
Selenyum da mide kanserinden koruyucu mineraldir. Brezilya fındığı selenyumdan en zengin gıdadır. 100 gramı günlük ihtiyacın 27 katını sağlar (yaklaşık 2 miligram selenyum içerir). Diğer gıdalar istiridye, tuna, tam buğday ekmeği, ay çekirdeği, biftek, tavuk, mantar, kepekli tahıllar, yumurta, peynir ve mantardır. Bu gıdaların (organik olmasına dikkat edlimeli) dönüşümlü olarak tüketilmesi selenyum eksikliğini engeller.
Dost bakteriler (probiyotik) içeren yoğurt ve kefir gibi besinler midede mikrobik enfeksiyon riskini azaltarak mide kanserine karşı koruyuculuk sağlar. Dönüşümlü olarak günde 1 su bardağı tüketilebilir.Bal (hakiki olmalı) midenin iç yüzünü döşeyen hücreleri hasardan korur. Özellikle gastriti olanlarda günde 1-2 tatlı kaşığı beslenme planında olması yararlıdır. Ballı kefir veya ballı yoğurt tüketilmesi iki koruyucunun beraber alınmasını sağlar.