05.02.2021 - 12:09 | Son Güncellenme:
Kışın havaların soğuması ve enfeksiyonların artmasıyla bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız ve vücut ısımızı korumamız gerekiyor.
Kışın çıkan havuç, turp, kırmızı pancar, kereviz gibi kök sebzeler hem bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerindendir hem de yüksek nişasta oranlarıyla ısınmak için gerekli olan enerjinin dönüşümünü sağlarlar.
Aynı zamanda kışın çıkan portakal, mandalina, kivi, greyfurt gibi meyveler de yüksek C vitamini içerikleriyle bağışıklık sistemini desteklerler.
Yazın ise domates, kabak, patlıcan, kavun, karpuz, şeftali gibi bol lifli ve sulu sebze ile meyveler çıkarak artan sıvı kaybının yerine konmasına destek sağlar.
Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler vitamin, mineral deposuyken mevsimi dışında tükettiğinizde besin içeriği fakir bir kaynak haline geliyor.
Mesela bir kış sebzesi olan ıspanağın kışın sahip olduğu besin değeri yazın yediğiniz ile aynı değil!
Mevsimi dışında üretilen sebze, meyve yetiştirilmesinde kullanılan hormonlar, kimyasal gübreler ve ilaçlar sağlığınıza zarar verdiği gibi çevre kirliliği yaratarak doğal dengeyi de bozuyor.
Aynı zamanda mevsimi dışında satın aldığınız sebze ve meyvelere normal değerinin 2-3 katı daha fazla para vererek ihtiyaç dışı harcama yapmış oluyorsunuz.
KışLahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek