B vitamini zengini mandalina vücutta DNA ve RNA inşa ederek yeni hücrelerin oluşumu ve sağlıklı devamlılığını destekler. Flavonoidler serbest radikalleri (hastalığa neden olan moleküller) nötralize eden antioksidanlardır. Mandalinadaki nobiletin flavonoidi obeziteyi önlemede, diyabetle savaşmada ve kolesterolü düşürmede etkilidir. Tangeritin adlı bir diğer flavonoid ise yağlı karaciğer hastalığı ve damar sertliğini önler. Mandalinada olan folat kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini de önlemektedir.
Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı, sağlıklı kemikler ve hücre büyümesi için gereklidir. A vitamini üreme sağlığı ve hücreler arası iletişimde önemlidir. Öte yandan beta kriptoksantinden zengin bu meyve iltihap gelişme olasılığını yarı yarıya azaltır.
- Mandalina suyu, küçük çocuklara ve hastalara bile tavsiye edilebilen, tedavi edici özelliklere sahip, sağlıklı ve faydalı bir içecektir. - Her sabah bir bardak mandalina suyu içmek, astım ve bronşitle bağlantılı rahatsızlıkları geçirebilir. Mandalina suyu, şişliği önleyici çok iyi özellikleri olan ve mukus atmaya yardımcı, sinefrin de denilen, fenolik asitten yüksek miktarda içerir. - İshal için etkili bir doğal şifadır.- Bu besinin solucan düşürücü özelliği de bulunuyor.
- Bu meyve, iştahı düzeltebilir ve metabolizmayı canlandırabilir. - Taban iltihabı gibi sorunları tedavi etmek için haricen de kullanılabilir. Bazı deri ve tırnak sorunları, mantar enfeksiyonları gibi durumları tedavi etmek için de kullanılabilir.
- Mandalina yağının güzel ve hoş kokusu, iyi bir moral yükseltici olarak aromaterapide kullanılır.- Kabuğu tentürü, balgam söktürücü ve öksürük rahatlatıcı olarak kullanılabilir.- Yemeklerden önce günde 3 kez bu tentürden 10-20 damla almak, sindirim sisteminin işlevini düzeltebilir.
- Son olarak, mandalina kabuğu çayı, kandaki şeker seviyesini düzeltmek için kullanılabilir. 3 mandalinanın kabuklarını alın, 1 litre suda 10 dakika kaynatın ve bu çaydan günde bir bardak 1-2 kez için.