05.11.2024 - 17:01 | Son Güncellenme:
Vücudumuza sayısız fayda sağlayan kereviz, pazar ve marketlerdeki yerini aldı. Soğuk ve sıcak yemeklerde, her alternatifte kullanılan kerevizin lezzeti bambaşka. Üstelik sadece kök kısımları değil, sapı ve yaprakları da çok faydalı. Ancak doğru tekniklerle hazırlandığı zaman bu lezzeti yakalayabiliyoruz. İşte püf noktaları.
Kereviz hazırlığında yapmanız gereken ilk şey, sap kısmını kesmek ve sonradan kullanmak için kenara ayırmaktır. Kerevize bir elinizle bastırarak iki ucunu kolaylıkla kesebilirsiniz. Kerevizin bir ucundan başlayıp küçük parçalar halinde kabuğunu soyun.
Kabukları soyulduktan sonra, doğrama işlemi daha da kolaylaşacaktır. Ardından dilimleyerek limonlu su dolu kasenin içerisine alabilirsiniz. Limonlu su püf noktası sayesinde kerevizler kararmayacaktır. Daha kolay soymak için ise bıçağa benzeyen sebze soyuculardan faydalanabilirsiniz.
Sap kereviz ise özellikle salatalar, çorbalar ve yemeklerde kullanılabilir. Saplarını ince dilimler halinde kestiğinizde salatalar için en uygun formu yakalayabilirsiniz. Bunun için kestiğiniz uç kısımları uzun şeritler halinde doğramanız yeterli olacaktır.
Kereviz kökü ise çorbalarda, pürelerde ve fırın yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Bazı insanlar, kerevizin hangi kısmının tüketileceğine karar veremeyebilir. Ancak dışı sert ve pütürlü olan bu kökün soyulması gerekiyor. Kereviz kökünü yıkayın ve kabaca yapışan kirlerden arınmasını sağlayın. Bıçak veya sebze soyacağı ile dış kabuklarından kurtulabilirsiniz.
Lezzetin en üst düzeyde olması için taze kereviz kullanmaya özen gösterin. Bu aşamada, seçeceğiniz kerevizin önemi çok büyük. Peki, taze ve lezzetli olması için kereviz seçerken hangi kriterlere dikkat etmemiz gerekiyor?
Kereviz almadan önce sapların diri ve yeşil olmamasına dikkat etmelisiniz. Yanlara doğru ayrılmış kerevizlerden mutlaka uzak durun. Ayrıca, yaprakları üzerinde sarı veya kahverengi lekeler hastalık geçirmiş olabilir. Satın almadan önce detaylı bir şekilde incelemekte fayda var.
Aldığınız kerevizlerin tohuma kaçmamış olduğundan emin olun. Bunu kereviz saplarını aralayarak ve merkezdeki dalları kontrol ederek anlayabilirsiniz. Taze dallar yerine tohumlanmış alanlar bulunuyorsa, almamalısınız. Bu kerevizlerin tadı acı ve mayhoş olabilir.