28.03.2024 - 16:28 | Son Güncellenme:
Vücutta bulunan tüm proteinlerin yaklaşık yüzde 35'i kolajendir. Bir bağ dokusu olan kolajen, kıkırdağınızı, kaslarınızı, tendonlarınızı, bağlarınızı, gözlerinizi, fasyanızı, tüm kaslarınızı bir arada tutar. Peki, vücut için bu kadar önemli olan kolajen nasıl artırılır?
Dr. Eric Berg, birçok kişinin kolajeni artırmaya çalışırken farkında olmadan tükettiğini belirtiyor. Önemli olan nokta ise toprakta bazı mineraller olmadığında hayvanların tükettiği bitkilerde de eksik olur. Bu nedenle sofralarımıza ulaşan etlerde her zaman etkileyici mineral kaynakları olmayabilir.
Bakır, kolajen kaybını önlemede etkilidir. Aynı zamanda kolajenin yapısal bütünlüğünü destekleyen elastin yapımına doğrudan etkisi bulunur. Berg, "Bakır enzimleri tamamen yapısal bütünlükle ilişkilidir. Yani bakır eksikliğiniz varsa vücut dokuları doğru çalışmayabilir" ifadesini kullanıyor.
Bakır eksikliği, 'lordoz' veya 'lomber' denen bir rahatsızlığa yol açabilir. Hayvanlar ve insanlarda rastlanan bu problem aşırı bel eğrisine neden olur. Vücut doğru şekillerde duramadığı zaman aşırı gevşeme meydana gelebilir. Bu nedenle ciltte sarkmalar oluşabilir.
Yapılan araştırmalara göre fıtık rahatsızlığı, ciddi oranda bakır eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Bu durum kasık veya mide fıtığı gibi çeşitli fıtık türleri için geçerlidir. Genellikle eklem ve kasların zayıflığı bakır eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak vücut için gerekli bakır seviyeleri tamamlandığında beraberinde gelen rahatsızlıklar azalır, kolajen üretimi artar.
Bakır eksikliğinden dolayı meydana gelen rahatsızlıklar bakırı kolajene bağlar. Eksikliği, aşırı terlemeye, saçların daha hızlı beyazlamasına, vücut dengesizliğine neden olabilir. Dr. Eric Berg, "Vücudunuzda ne kadar fazla florür varsa, o kadar az bakıra sahip olursunuz" hatırlatmasında bulunuyor.
Bakır takviyesini doğru aldığınızda birçok rahatsızlıktan korunarak kolajen miktarını artırmış olursunuz. Kolajen ise vücuttaki kasların daha güçlü olmasına ve cildin genç görünümünün korunmasına yol açar. Dr. Eric Berg, bakır açısından zengin gıdaları sıraladı.
Dr. Eric Berg'e göre bakır açısından zengin besinler karaciğer, böbrek, istiridyeler, kabuklu deniz ürünleri, şitaki mantarı ve susam taneleridir. Beslenme düzeninizi düzenleyerek gerekli bakır takviyesi sağladığınızda kolajen miktarını artırmış olursunuz.