Kızartma yağı, her kullanıldığında içinde un parçaları, ekmek kırıntıları, sebze ve et kalıntıları biriktirebiliyor. Eğer bu yağı temizlemeden tekrar kullanırsanız kızarttığınız yiyeceklerin çoğu kararır ve kötü kokular oluşabilir. Kızartma yağınızı en fazla 2-3 kez kullanmalısınız. Ancak doğru yöntemlerle temizlerseniz, bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz.
Kullanılmış yağınızı 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 bardak su ile temizleyerek içerisindeki tüm kalıntıları yol edebileceğinizi biliyor muydunuz? İlk olarak bir bardak suyun içine 2 yemek kaşığı nişasta ekleyin. İyice karıştırarak nişastanın tamamen çözülmesini sağlayın. Topaklanma olmaması için nişastayı suyun içine azar azar ekleyin.
Nişasta karışımını kullanılmış yağın içine döktükten sonra orta ateşte ısıtarak birkaç dakika boyunca sürekli karıştırın. Ancak yağın çok sıcak olmaması gerekiyor. Ilıklaşana kadar bekleyip işlemi uygulamanız etkili olabilir. Nişasta, yağın içindeki tüm kırıntıları ve tortuları kendine çeker.
Yağınız koyu renk aldıysa veya kötü kokuyorsa, artık kullanmamak daha faydalı olabilir. Temizleme işlemi sadece küçük kalıntıları uzaklaştırır, yağı sonsuz kez kullanmanızı sağlamaz. Eğer yağ aşırı köpürüyor, yanık kokuyorsa veya duman çıkıyorsa hemen atın.
Yağı temizlemek için kullanabileceğiniz farklı alternatifler de yumurta akıdır. Kalıntıların olduğu yağın içine 1 yumurta akı ekleyip karıştırın ve süzün. Yumurta akı, yağdaki kalıntıları büyük oranda içine çeker.
Kızgın yağa birkaç dilim patates atarak birkaç dakika kızartırsanız yağdaki tortuların emilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca yağın içine bir parça bayat ekmek koyarak 2-3 dakika bekletebilirsiniz.
Kızartma yağını saklamak için plastik şişe yerine cam şişeler seçin. Ayrıca direkt güneş ışığı da yağı hızlıca çekebilir. Yağınızı tekrar kullanmadan önce kokusunu kontrol edin. Eğer yanık veya ekşi bir koku varsa, kesinlikle kullanmayın.