04.01.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:
Kış çeşitli hastalıklardan korunmak için üvez meyvesinin vücut direncini arttırması açısından bolca tüketilmesi tavsiye ediliyor. Aynı zamanda üvez meyvesi, son yılların aranan meyveleri arasına girdi.Üvez meyvesi muşmula ve cennet elması gibi iyice olgunlaştığı zaman tüketilmelidir.
Üvez meyvesi muşmula ve cennet elması gibi iyice olgunlaştığı zaman tüketilmelidir. Üvez meyvesinin Türkiye'de 11 çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen üvez meyvesi genellikle kış aylarında toplanıp hasadı yapılmaktadır. Bu meyvenin vücutta birçok alanda hastalığa karşı çok iyi iyileştirici özellikler gösterilmesinde çok büyük payı vardır. Bu sebepten ötürü de son yıllarda üvez meyvesine rağbet inanılmaz artmış, hatta bu meyvenin sağlık açısından nelere faydalı olduğuna dair araştırmalar gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
Prof. Dr. Resül Gerçekçioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, içeriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttıran maddeler olduğunu açıklamıştır.
Yine üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ”Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat’a kadar uzanır” açıklamasında bulundu.
Bu meyvenin kendisinin veya yapraklarının taze bir biçimde tüketiminden sonra, vücutta kan şekerinin düşürücü etki altına girdiği gözlemlenmiştir.Yapılan testlerle ispatlanan bu durum için hem tansiyon hastalarına hem de şeker hastalarına bu meyveyi taze olarak tüketmeleri önerilmektedir.
Üvez meyvesi dalından kopartılır kopartılmaz tüketilmemelidir. Bunun nedeni ilk kez dalından koparılan meyvenin oldukça sert bir yapıda ve kötü bir tatta olmasıdır. Üvez meyvesi muşmula ve cennet elması gibi bir süre olgunlaştıktan sonra tüketilmelidir.