Van kedisi karakter özellikleri arasında en dikkat çekici özelliği sıcak kanlı ve dost canlısı olmasıdır. İnsanlarla arası gayet iyidir. Bu tüylü dostumuzun en belirgin karakteristik özelliği sahibine bağlılığıdır. Özellikle yavru olarak sahiplenildiğinde, içine girdiği aileyi benimser ve bütün sevgisini aile ile paylaşır. Van kedisi duygusal bir kedidir. Hisleri çok güçlüdür. Aile fertleri ile teker teker ilgilenir. Kim mutlu, kim mutsuz sezer. Mutsuz aile fertlerini farkkettiği an, onlara yakın ilgi gösterir. Van kedisi; diğer kedi cinslerine nazaran su ile oynamayı çok sever. Küçük su birikintisi dahi olsa içine atlar ve oyun oynamaya başlar. Bu nedenle çok geniş sulukları tercih etmemelisiniz. Orta boy kedi sulukları daha rahat olacaktır. Çok ses çıkaran bir cins değildir. Sahibine bir şey anlatmak istediği zaman, miyavlamayı tercih eder. Sosyal bir kedi cinsi olduğu için, diğer evcil hayvanlar ile de iyi anlaşır.
Adlarını Man Adası'ndan alan Manx kedileri, kuyruksuz olmalarıyla tanınırlar. Bu özellik, aslında genetik bir rahatsızlığın sonucudur. Kuyruklarında bulunan iltihap dolayısıyla kuyrukları gelişmeyen Manxlar, kuyruk boylarına göre türlere ayrılırlar. Neredeyse kuyruksuz olan Rumpy Manxs kedileri, en bilinen Manx türüdür. Rumpy Riser Manxlar'ın ise kuyruk şekilleri tavşan kuyruklarına benzer. Stumpy Manx ise çok kısa kuyruklu bir türdür. Bunlardan farklı olarak Longies Manxlar'ın normale yakın uzunlukta bir kuyrukları vardır. Türkiye’de çok yaygın olmayan bu kedi türünün diğer karakteristik özellikleri suyu sevmeleri, hareketli yapıları ve çok cana yakın olmalarıdır.
Saf bir cins olmayan tekir kedilerini hemen her sokakta görmemiz mümkün. Yapılan birçok farklı araştırma sonucunda tekir kedilerinin orman kedilerinden türediği ortaya konmuştur. Anavatanları Anadolu olarak bilinen Tekirler ile ilgili bir görüş de Afrika Orman Kedileri'nden geldikleridir. Bir başka görüş ise Tekirlerin kökeninin Avrupa Vahşi kedilerine dayandığı yönündedir. Ortaya çıkış tarihi tam bilinmese de Tekir cinsi kedilerin birçok alt cinsi olduğu ortadadır. Bu nedenle birbirlerinden çok farklı fiziksel özellik ile karakter özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde sokak kedileri olarak bilinen ve bol bulunan Tekir kediler, zorlu koşullara dayanıklılıkları, zekâları ve hayatta kalma çabalarıyla bilinirler.
Havana meraklı, oyuncu, insan canlısı bir ırktır. Çok ilgi ister ve gördüğü ilgiye büyük bir sevgiyle karşılık verir. Bu meraklı ve zeki kedi çoğu duruma uyum sağlar. İnsanlarla arkadaşlık ve etkileşim bu ırk için bir öenmlidir. Diğer kedi, köpek ve çocuklarla iyi geçinir. Havana'lar meraklıdır ve evdeki her faaliyetin bir parçası olmak ister.
Ukraynalı Levkoy, içe doğru katlanan kulaklara ve çok az veya hiç saça sahip olmayan farklı bir kedi cinsidir. Bu kediler, hem kas hem de ince görünen, uzun boylu bir gövdeye sahip orta büyüklüktedir. Yumuşak, elastik bir cilde sahiptirler; fazlalığı buruşuk bir görünüme yol açar. Ukraynalı Levkoylar arkadaş canlısı, oyuncu ve zeki kedilerdir. Levkoy'lar çok sosyaldir, insanların yanı sıra diğer evcil hayvanlarla da birlikte olmaktan hoşlanırlar. Çıplak Ukraynalı Levkoyların fırçalamaya ihtiyacı yoktur, ancak doğrudan güneşe ve özellikle soğuk koşullara karşı koruma sağlamak için özel cilt bakımına ihtiyaçları vardır.
Lykoi, doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış kedi türüdür. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tamamıyla tesadüf eseri bir çiftleşme sonucu ortaya çıkan bu kurt görünümlü kedicik zeki, enerjik, sevgi dolu ve sadık birer kucak kedisidir. Bu kedi ırkının kısa tüyleri sebebiyle banyo bakımının da diğer kedilerle neredeyse aynı oranda yaptırılması önerilir en az ayda 1 kere banyo yaptırılması uygundur. Bütün bunlar haricinde ise ağız diş burun kucak göz bakımları da diğer kedilerde olduğu gibi düzenli olarak yapılmalı eğer yapılmazsa ilerde daha ciddi rahatsızlıklara yol açtığı görülmüştür. Bununla birlikte kısa tüylü yapısı sayesinde tüy bakımı da oldukça kolaydır bu sebeple tüylerinin bakımı yapılırken oldukça önemli bir şekilde davranılmasına gerek yoktur. Bu kedi ırkının midesi oldukça hassas olması sebebi ile oldukça sağlıklı ve kaliteli besinlerle beslenmesi ve düzenli olarak bu anlamda veteriner kontrolünden geçmesi gerekir.