Başlı başına bir kedi ırkı olmayan Sarmanlar, tüy renklerinden dolayı sınıflandırılmış kedilerdendir. Yani farklı kedi ırklarında Sarman kedilere rastlamak mümkündür. Fakat en çok tekir kedilerde Sarmanlara denk gelinir. Bu yüzden tekir kedilerin bir alt türü olarak algılanan Sarmanlar, sarı tüyleri ve sarı gözleri ile dikkat çekerler. Tekirlerle karakter olarak benzerlik gösteren bu sevimli kediler, kendilerine has tüy renkleri ile onlardan ayrılır. Ayrıca Sarman kediler, tekirler kadar hareketli ve enerjik değildir. İnsanlara karşı tekirlerden daha mesafelidir. Uykuyu çok severler ve yaşam alanlarında sakindirler. Fakat bu özellik oyuncu olma ve sahipleriyle sıkı bağ kurmalarını engellemez.
Scottish Fold kedisi; İskoçya'da 1961 yılında çiftçilik yapan William Ross tarafından farkedilmiştir. 1966 yılında kendine has kulak yapısı ile diğer kedilerden ayrılan scottish fold, uluslararası kuruluşlar tarafından bir kedi cinsi olarak tanınmıştır. Atalarından biri british shorthair kedi cinsidir fakat diğeri bilinmiyor. Kulakları haricinde british shorthair kedisi ile çok fazla benzerlik gösterir.Bu sevimli dostumuzun kıvrık kulaklarının ardında aslında bir dram yatıyor. Genetik kıkırdak bozukluğu dolayısı ile kulakları öne doğru kıvrıktır. Bu genetik rahatsızlıktan dolayı üretilmesi durdurulmuştur. Fakat ABD 'ye götürülerek orada üretimine devam edilmiştir.
Selkirk Rex kedi cinsi, kıvırcık tüyleri ile dikkat çeker. Bıyıkları bile kıvırcık olan bu kediler, kalın bir kürke ve yumuşak tüylere sahiptirler. Dünyada çok popüler olan bu kediler, oldukça yeni bir kedi cinsidir. Farklı tüy yapılarının yanında insanlara bağlılıklarıyla nam salmışlardır. Amerika Birleşik Devletleri kökenli olsalar da atalarından biri İran kedileridir. Selkirk Rex kedileri, Cornish Rex ve Devon Rex kedileriyle de akrabadırlar. İran kedilerinin karakter özelliklerine benzer bir mizaçları vardır. İran kedileri gibi sakin olsalar da neşeli ve oyuncu bir yapılarının olması onları daha da vazgeçilmez kılar.
Tüysüz kedi - Sfenks kedisi tüyü olmayan birkaç kedi türünden biridir. Ana vatanı Kanada'dır. Sert görüntüsünün tam aksine sakin, sahibine karşı oldukça sıcak kanlı ve cana yakın bir kedi cinsidir. Ortalama ömrü 9-10 yıldır fakat iyi bakıldığı taktirde 14-15 yaşına kadar yaşayabilir. Sfenks kedisi boyutu ve ağırlığı itibari ile orta ile büyük boy arası sayılabilecek bir türdür. Yarasa benzeri büyük, dik ve sivri kulaklara sahiptir. Geniş aralığa sahip gözleri büyük ve yuvarlaktır. Göz rengi değişkendir bu türe özel bir göz rengi yoktur. Belirgin elmacık kemikleri vardı. Bu görüntüsü ile mısır sfenkslerini andırdığı için sfenks kedisi adını almıştır. Tüyleri yok denecek kadar azdır bu nedenle soğuğa karşı aşırı duyarlıdır ve haftalık olarak yıkanması gerekmektedir. Bu egzotik tür, tüysüz kedi olarak anılsa da işin aslı göründüğü gibi değildir. Çıplak gözle zar zor görünen ama dokunduğunuzda hissedebileceğiniz tüyleri vardır. Görüntüsü ile ilgi ve merak uyandıran bu türün en göze çarpan özelliği kırışıklıklarıdır. Omuzlarının etrafında, kulaklarının arasında ve yüzünde derin kırışıklıklar vardır. Kısa tüylü olmasından dolayı diğer kedilere oranlar kırışıklıkları daha göze çarpar.
Siberia kedisi olarak da bilinen Sibirya Orman kedisi, dünya üzerinde bilinen en büyük evcil kedilerden biridir. Aynı zamanda dünyanın en eski kedilerinden olan Sibirya Orman kedilerinin bin yılı aşkın bir süredir yeryüzünde oldukları sanılmaktadır. Dünyanın en soğuk yerlerinden olan Sibirya’nın vahşi ormanları anayurtları olduğu için bu koşullarda yaşam sürebilmelerini sağlayan uzun tüyleri vardır. Fiziksel özellikleri bakımından Norveç Orman kedilerine çok benzeyen Siberia kedileri, vahşi görünümlerinin tam tersi bir karaktere sahiplerdir. Bu kediler sakin, sevecen ve sosyal canlılardır.
Siyam Kedisi karakteri insanlar ile uyumludur. Aynı evi paylaştığı insan dostları ile yakın ilişkiler kurar. Siyam kedileri; isteklerini mırıldanarak belirtirler. Bu sevimli tüy yumağını sahiplenmeye karar verdiyseniz bir kenarda sessizce oturmayacağına emin olabilirsiniz. Kendine özgü kürk rengi ile kendini belli eden siyam kedilerinin kürk tonları birbirlerinden farklı olabilir. Uzun tüylü ya da daha koyu olanları değişik kedi cinsleri ile melezlenmesi sonucu meydana gelmiştir.
Kökleri Siyam kedilerine dayanan Snowshoe kedileri, çok sevimli bir görünüme sahiptirler. Adlarını kar beyazı patilerinden alırlar. Diğer kedilerden en büyük farkları aynı evde yaşadığı insanları fazlaca benimseyip sahiplenmeleridir. Bu özellik, dişi Snowshoe kedilerinde daha da göze batar. Gözleri her an sahiplerinde olan Snowshoe kedileri, her dakika yanınızda olmak isterler. Tek kişiyle özel bir bağ kuran ve evdeki diğer insanlarla ve evcillerle de iyi anlaşan bu kediler yalnız yaşayanlar ve evde bol vakit geçirenler için çok ideal canlılardır.
Dünyada 19. yüzyıldan beri popüler olan Somali kedileri, ülkemizde pek tanınmaktadır. Uzun tüyleri ve kocaman güzel gözleri ile çarpıcı bir görünüme sahip olan Somali kedileri, Habeş kedilerinin soyundan gelir. Somali kedisinin tüylerinin tekir kediler gibi desenli olması onu çok daha görkemli göstererek vahşi kedileri çağrıştırmasını sağlar. Avcılık yetileri çok gelişmiş olan Somali kedilerinin fiziksel özellikleri dışındaki bir diğer sıra dışı yanları ev yaşamına çok uygun olmamaları ve hep doğada olmak istemeleridir.
Van kedisi karakter özellikleri arasında en dikkat çekici özelliği sıcak kanlı ve dost canlısı olmasıdır. İnsanlarla arası gayet iyidir. Bu tüylü dostumuzun en belirgin karakteristik özelliği sahibine bağlılığıdır. Özellikle yavru olarak sahiplenildiğinde, içine girdiği aileyi benimser ve bütün sevgisini aile ile paylaşır. Van kedisi duygusal bir kedidir. Hisleri çok güçlüdür. Aile fertleri ile teker teker ilgilenir. Kim mutlu, kim mutsuz sezer. Mutsuz aile fertlerini farkkettiği an, onlara yakın ilgi gösterir. Van kedisi; diğer kedi cinslerine nazaran su ile oynamayı çok sever. Küçük su birikintisi dahi olsa içine atlar ve oyun oynamaya başlar. Bu nedenle çok geniş sulukları tercih etmemelisiniz. Orta boy kedi sulukları daha rahat olacaktır. Çok ses çıkaran bir cins değildir. Sahibine bir şey anlatmak istediği zaman, miyavlamayı tercih eder. Sosyal bir kedi cinsi olduğu için, diğer evcil hayvanlar ile de iyi anlaşır.
Adlarını Man Adası'ndan alan Manx kedileri, kuyruksuz olmalarıyla tanınırlar. Bu özellik, aslında genetik bir rahatsızlığın sonucudur. Kuyruklarında bulunan iltihap dolayısıyla kuyrukları gelişmeyen Manxlar, kuyruk boylarına göre türlere ayrılırlar. Neredeyse kuyruksuz olan Rumpy Manxs kedileri, en bilinen Manx türüdür. Rumpy Riser Manxlar'ın ise kuyruk şekilleri tavşan kuyruklarına benzer. Stumpy Manx ise çok kısa kuyruklu bir türdür. Bunlardan farklı olarak Longies Manxlar'ın normale yakın uzunlukta bir kuyrukları vardır. Türkiye’de çok yaygın olmayan bu kedi türünün diğer karakteristik özellikleri suyu sevmeleri, hareketli yapıları ve çok cana yakın olmalarıdır.
Saf bir cins olmayan tekir kedilerini hemen her sokakta görmemiz mümkün. Yapılan birçok farklı araştırma sonucunda tekir kedilerinin orman kedilerinden türediği ortaya konmuştur. Anavatanları Anadolu olarak bilinen Tekirler ile ilgili bir görüş de Afrika Orman Kedileri'nden geldikleridir. Bir başka görüş ise Tekirlerin kökeninin Avrupa Vahşi kedilerine dayandığı yönündedir. Ortaya çıkış tarihi tam bilinmese de Tekir cinsi kedilerin birçok alt cinsi olduğu ortadadır. Bu nedenle birbirlerinden çok farklı fiziksel özellik ile karakter özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde sokak kedileri olarak bilinen ve bol bulunan Tekir kediler, zorlu koşullara dayanıklılıkları, zekâları ve hayatta kalma çabalarıyla bilinirler.
Havana meraklı, oyuncu, insan canlısı bir ırktır. Çok ilgi ister ve gördüğü ilgiye büyük bir sevgiyle karşılık verir. Bu meraklı ve zeki kedi çoğu duruma uyum sağlar. İnsanlarla arkadaşlık ve etkileşim bu ırk için bir öenmlidir. Diğer kedi, köpek ve çocuklarla iyi geçinir. Havana'lar meraklıdır ve evdeki her faaliyetin bir parçası olmak ister.
Ukraynalı Levkoy, içe doğru katlanan kulaklara ve çok az veya hiç saça sahip olmayan farklı bir kedi cinsidir. Bu kediler, hem kas hem de ince görünen, uzun boylu bir gövdeye sahip orta büyüklüktedir. Yumuşak, elastik bir cilde sahiptirler; fazlalığı buruşuk bir görünüme yol açar. Ukraynalı Levkoylar arkadaş canlısı, oyuncu ve zeki kedilerdir. Levkoy'lar çok sosyaldir, insanların yanı sıra diğer evcil hayvanlarla da birlikte olmaktan hoşlanırlar. Çıplak Ukraynalı Levkoyların fırçalamaya ihtiyacı yoktur, ancak doğrudan güneşe ve özellikle soğuk koşullara karşı koruma sağlamak için özel cilt bakımına ihtiyaçları vardır.
Lykoi, doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış kedi türüdür. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tamamıyla tesadüf eseri bir çiftleşme sonucu ortaya çıkan bu kurt görünümlü kedicik zeki, enerjik, sevgi dolu ve sadık birer kucak kedisidir. Bu kedi ırkının kısa tüyleri sebebiyle banyo bakımının da diğer kedilerle neredeyse aynı oranda yaptırılması önerilir en az ayda 1 kere banyo yaptırılması uygundur. Bütün bunlar haricinde ise ağız diş burun kucak göz bakımları da diğer kedilerde olduğu gibi düzenli olarak yapılmalı eğer yapılmazsa ilerde daha ciddi rahatsızlıklara yol açtığı görülmüştür. Bununla birlikte kısa tüylü yapısı sayesinde tüy bakımı da oldukça kolaydır bu sebeple tüylerinin bakımı yapılırken oldukça önemli bir şekilde davranılmasına gerek yoktur. Bu kedi ırkının midesi oldukça hassas olması sebebi ile oldukça sağlıklı ve kaliteli besinlerle beslenmesi ve düzenli olarak bu anlamda veteriner kontrolünden geçmesi gerekir.