Tuzlu kavanoz kurabiyesi, uzun süre saklanabilir ve çayın yanına çok yakışır. Tuzlu kurabiyeleri sevenler için lezzetli ve pratik bir tariftir. Ancak kurabiyeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları gözden kaçırmamak şart. İşte detayları.
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 3 - 3,5 su bardağı un
Üzeri için
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı susam
Kurabiyeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Örneğin un ilave ederken daha dikkatli ve temkinli olmalısınız. Belirtilen un miktarını hızlı bir şekilde döktüğünüz zaman sert bir hamur elde edersiniz. Orta yumuşaklıkta hamur, işinizi görecektir.
Kurabiye hamurunun içerisine pekmez yerine, bal veya toz şeker ekleyebilirsiniz. Tercihe bağlı olarak keten tohumu serpilebilir. Ancak pişirme aşamasından sonra kısa süre içerisinde bayatlamaması için kavanozun içerisine kağıt havlu koymanız gerekiyor. Serin ve kuru bir yerde saklayın.
Un ve kabartma tozu dışında bütün malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar azar eklemeye başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz. Hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlak haline getirin.
Küçük yuvarlakları fırın tepsisine dizin ve yumurta ile susam ekleyin. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzeri hafif kızarana kadar bekletebilirsiniz. 12-15 dakika pişirilmesi yeterli olacaktır. Kavanozun içerisinde 2 hafta kadar saklayabilirsiniz.