05.09.2019 - 10:37 | Son Güncellenme:
Lavantayı, tamamen çiçek açmadan önce toplayın. Tomurcukları açılmadan önce sapının dibinden kesin. Bu sayede, kurutulmuş lavanta güçlü çiçek kokusunu ve parlak mor rengini koruyacaktır.
Çiçeğin sapı mümkün olduğu kadar uzun kalmasına dikkat edin. Bitkinin büyüme mevsimini bitirebilmek için yapraklara ve gövdeye ihtiyacı var, bunları yerinde bıraktığınızdan emin olun.
Topladığınız lavantaları bir demet haline getirin. Uçların eşit olabilmesi için demetin altından doğru kesin. Daha sonra demetlerin arasında yaklaşık 2 cm ya da daha az boşluk olacak şekilde gövdeleri eşit şekilde lastikle bağla. Bu sayede nem ve küf oluşumu önlenebilir. Lastikleri gövdenin alt kısmına doğru dola. Gövdeler sıkıca sabitlenene kadar lastiği dolamaya devam edin ancak onları kırmamaya dikkat edin.
Lavantayı karanlıkta yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur çünkü güneşte kuruturken mor renk solacaktır. Çok fazla güneş ışığı almayan, kuru ve karanlık bir yerde lavantayı kurutabilirsiniz. Baraka, garaj ya da saçakların altındaki gölgeli bir alan olabilir.
Lastikten bir parçayı bir kancaya ya da çiviye bağlayın. Lavantayı asmak için lastiğe bir ip geçirip onu bir kancaya ya da askıya bağlayabilirsiniz.
Kuruyup kurumadığını arada sırada kontrol edin Kuruduğu zaman çiçeklere hafifçe dokunduğunuzda gövdeden ayrılıp kolayca düşeceklerdir. Son durumda çiçekleri gövdeden ayırabilir ya da toplayıp lavanta kesesi yapabilir veya yemeklerde kullanabilirsiniz.